Belföld

Történelemoktatók Szakmai Egyesülete: Színvonalas volt az érettségi

A Történelemoktatók Szakmai Egyesülete szerint színvonalas, a vizsgakövetelményeknek és vizsgaleírásnak mindenben megfelelő feladatsorokat oldhattak meg a diákok az idei történelemérettségin. Szerdai közleményükben azt írták:

Külön üdvözöljük, hogy a vizsga összeállítói nyitottak a jelenkori témák irányába is.

Az idei a második május-júniusi vizsgaidőszak, amely az új, 2017 januárja óta aktuális vizsgakövetelmények és vizsgaleírás alapján készült. Ennek alapján kijelenthető, hogy a változtatások indokoltak voltak, jól működnek és alapvetően a szakma, valamint a diákok egyetértésével is találkoztak.

Hozzátették: a középszintű érettségi az országos átlagnak megfelelő nehézségű volt, többnyire hálás témák kerültek elő, és a kérdések abszolút egyértelműek voltak. A feladatok kompetencia-központúak voltak, de többségük megoldásához lényegi történelmi háttérismeretekre volt szükség. Megfelelően felkészült diákot nem érhetett meglepetés.

Az emeltszintű érettségi kifejezetten erős színvonalú volt, ami egy emeltszintű vizsga esetén nem probléma, de többek számára akár meglepetést is okozhatott. A feladatok között szerepelt az új vizsgakövetelményekben megjelenő pénzügyi téma, de az Európai Unió közös agrárpolitikája is – a régebbi témák mellett. A komplex esszék (földkérdés, Szent István és Nagy Károly összehasonlítása) viszonylag nehéz témának tekinthetők. A vizsga teljesítéséhez tehát összességében komoly tárgyi tudásra és elemzőkészségre volt szükség,

áll a közleményben.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik