Belföld

Folyamatosan csúsznak hátra a magyar egyetemek a nemzetközi rangsorban

Debreceni Egyetem (debreceni egyetem)
Debreceni Egyetem (debreceni egyetem)

Egyre kevésbé vonzók a magyar egyetemek a Times Higher Education (THE) idei rangsora szerint, írja a Qubit. Miután tavaly óta 46 helyet zuhant a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, idén épphogy felfért a legjobb 200 intézmény közé. A Debreceni Egyetem és a Corvinus Egyetem viszont nem fért be a 200 legjobb egyetem rangsorába.

Ami még a cikkből kiderül:

  • A legjobb 300 helyből 63-at kínai intézmény
  • A fejlődő gazdaságú országok intézményeit a listakészítők külön is megmérik, ebbe a rangsorra hét magyar intézmény került fel: A Pécsi Tudományegyetem öt helyet rontott, így a 127., az ELTE 8 helyet zuhant, így a 131., a Szegedi Tudományegyetem 27 hellyel került hátrébb, így idén a 156. a rangsorban.
  • Csak a Semmelweis Egyetemnek sikerült javítania, most a Rio de Janeiro-i Püspöki Katolikus Egyetemmel osztozik a 61. helyen.
  • A visszacsúszás nem csak a magyar egyetemeket érintette: 45 kelet-európai egyetemből 42 rosszabb veszített korábbi pozíciójából.
  • A lista készítésében közreműködő brit oktatási szakértő, Phil Baty szerint  „autonómiára, szabadságra és támogatásra lenne szükségük” az egyetemeknek ahhoz, hogy jobban teljesítsenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik