Belföld

Több mint 74 ezren érettségiznek történelemből

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 05. 09. 10:28

Több mint 74 ezer diák ad számot tudásáról közép- és emelt szinten a szerdai történelem írásbeli érettségi vizsgákon – közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.

A hivatal összegzése szerint középszinten 1266 helyszínen 68 821 tanuló, emelt szinten 115 helyszínen 5811 diák tesz érettségi vizsgát. (Történelem vizsgatárgyból középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven 1794 vizsgázó; emelt szinten angol, francia, horvát, német, spanyol vagy szlovák nyelven 103 diák érettségizik.)

A történelem középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart. A vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, a második része szöveges (kifejtendő) feladatokból áll. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja.

Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat mintegy fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik.

Salgótarján, 2018. május 8.
Diákok várják a feladatlapok kiosztását a középszintû matematika írásbeli érettségi vizsgán a salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumban 2018. május 8-án. Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint a 2005-ben bevezetett kétszintû érettségi vizsgarendszer 28. idõszakában 1.183 helyszínen összesen mintegy 110.700-an adnak számot tudásukról.
MTI Fotó: Komka Péter
Kádár beszéde a történelemérettségin
A kérdések között szerepel a szegregáció és a hátrányos helyzetű diákok helyzete is.

A feladatlap megoldásához megengedett segédeszköz vizsgázónként a középiskolai történelmi atlasz (az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz és a 2017/2018. tanévi vagy azt megelőző tankönyvjegyzékeken szereplő középiskolai történelematlaszok). Erről a segédeszközről minden diák maga gondoskodik. Továbbá vizsgacsoportonként szükséges legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.

Budapest, 2018. május 8.
Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán a XVI. kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban 2018. május 8-án. Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint a 2005-ben bevezetett kétszintû érettségi vizsgarendszer 28. idõszakában 1.183 helyszínen összesen mintegy 110.700-an adnak számot tudásukról.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Történelemérettségi: itt vannak az esszéfeladatok
Magyarországi etnikai változások és a nyilasuralom is a feladatok között.

A történelem emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. Két feladatsorból áll: egyszerű, rövid választ igénylő, valamint szöveges – kifejtendő – feladatokból. A vizsgázó először az I. feladatlapot oldja meg. A vizsgadolgozatokat 100 perc leteltével a felügyelőtanár összegyűjti. Ezután osztják ki a II. feladatlapot.

Az írásbeli feladatsort – ahogy középszinten is – 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat mintegy fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik.

Az érettségi dolgozatok javítása és értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.