Belföld

A világ legérdekesebb aukciói, a szupergazdagok költési szokásai – meglepő tematikák

A világ legnagyobb jótékonysági aukciója

A Rockefellerek neve eleve minőségi tárgyakat, luxus termékeket ígér, ha gyűjteményekről és művészetről beszélünk.. David és Peggy Rockefeller hamarosan minden idők legnagyobb jótékonysági aukcióját fogják megtartani.

Olyan művészeti alkotásokat terveznek licitre bocsátani, amelyek a művészeti világ top alkotói közé tartozó művészekhez köthetőek. Monet, Picasso, Gaugain és Kooning szerepel, a műtárgylistán. A kollekciót az árverést megelőzően fogják bemutatni.

A Christie’s amerikai cégének művészeti árverésekkel foglalkozó vezetője elmondta, hogy körülbelül 1500 tételt fognak elárverezni, ezeknek a felét az interneten keresztül. Itt olcsón is lehet majd vásárolni, mert kétszáz és ezer dollár körül mozog majd sok termék kikiáltási ára. De a festmények, amelyeket Londonba, Hong Kongba, Párizsba és Los Angelesbe szállítanak, félmilliárd dollárt is érhetnek..

Amikor elárvereztek egy repteret

London egyik legendás repterét, a Heathrow egyes terminálját éppen lebontják, és a darabjait elárverezik. Kiderült, hogy ezt a hatvanas évekbeli, elavult terminált sokkal jobban szeretik az emberek, mint azt bárki várta volna.

Olyan egészen apró dolgok is hatalmas pénzekért mentek el, mint a vörös szalag, amivel a VIP-részeket választották el a terminálon. Ezért például valaki több mint 900 brit fontot fizetett, ami drágább egy London-Új Zéland retúrjegynél. De a 7-es kapu feliratú apró tábla is több mint ezer fontba került.

Az aukcióra több százan gyűltek össze élőben, és több ezren az interneten, de igazából senki nem tudta, mennyire lesz népszerű a dolog, ezért nem is szabtak meg kiindulási árakat. Akkor vették észre, hogy ebből nagy pénzt fognak csinálni, amikor elkezdtek licitálni a

Welcome to Terminal 1

Táblára. De még az egyik, mindenféle díszítés nélküli óra is annyiért ment el, amiből már Rolexet lehetett volna venni. A repteret egyébként az utolsó pillanatig érintetlenül hagyták, 2015-ben szállt innen fel utoljára gép, de csak egy nappal az aukció előtt szállították át a tárgyakat.

Minden idők legnagyobb művészeti aukciója

A Christie’s jelenleg a világ egyik legjobban teljesítő aukciós háza, ha művészeti alkotásokról van szó. 2014-ben megdöntötték minden idők legnagyobb ősszegű művészeti aukciójának rekordját.

Tavaly novemberben viszont a Christie’s a saját rekordját is majdnem túlszárnyalta, összesen 786 millió dollárnyi alkotást árvereztek el sikeresen egyetlen este alatt.

Az aukciót a New York-i Rockefeller centerben tartották, az érdeklődés minden várakozást felülmúlt. Ebben persze hatalmas szerepe volt annak, hogy egyetlen Leonardo-képért a teljes befolyt összeg kétharmadát kaszálták be.

Persze ez nem akármilyen Leonardo-kép, hanem a reneszánsz mester utolsó ismert magánkézben lévő munkája, a Salvator Mundi, ami 450 millió dollárt, az eredetileg várt összeg több mint négyszeresét hozta be, és összesen 19 percig tartott a licitháború a képre.

De hiába, mert egy 2014-es árverésük még ennél is elképesztőbb bevételt hozott. Az akkori kortárs árverésen majdnem kilencszáz millió dollárt kerestek, amit nagyrészt Warhol, Basquiat, Koons és Rothko képeknek köszönhettek.

Szponzorált tartalom

A cikk a BÁV támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik