Belföld

Pécsen és Székesfehérváron is tüntettek a kormány ellen

A pécsi tüntetők többek között azt követelték, hogy az önkormányzati újság ne propagandalapként működjön, Székesfehérváron Gulyás Balázs mondott beszédet.

A beszámolók szerint több száz, legfeljebb ezer ember vett részt a pécsi Széchenyi térre meghirdetett tüntetésen, amit egy 22 éve Pécsen élő holland férfi, Simon Wintermans szervezett. A tüntetésen rajta kívül a volt KDNP-s Lukácsi Katalin illetve a Mérték Médiaműhely vezetője, Polyák Gábor mondott beszédet, és jelen volt magánemberként a város újonnan megválasztott országgyűlési képviselője, a függetlenként indult Mellár Tamás is.

A tüntetésen egy performanszt is láthattak a résztvevők: a Páva Zsolt polgármester propagandalapjaként funkcionáló Pécsi Hírek példányait egy kukából a földre öntötték, ott lepermetezték piros festékkel, majd a végén a polgármesteri hivatal elé borították. Wintermans azonban a beszédében előzetesen jelezte: nem fogják felgyújtani az újságokat, mert az a náci rendszert idézné, amely inkább a jelenlegi magyar országvezetés bizonyos módszereiről juthat eszünkbe.

A Zoom.hu tudósítása szerint „a tüntetés szervezői aláírásokat gyűjtöttek azért, hogy a város pénzéből működő média ne propagandalapként funkcionáljon, a Pécsi Hírek (és a PécsMa.hu) főszerkesztőjét váltsák le, illetve a Kommunikációs Központ vezetőjét vonják felelősségre.”

Székesfehérváron a szervezők azokat várták az Országalmához, aki „csalódott, dühös, kilátástalan, egyetértő, kétségbeesett”, a tüntetésen pedig a budapesti demonstrációk egyik vezetője, Gulyás Balázs mondott beszédet.

(A Zoom.hu, a Népszava és a Hvg.hu nyomán. A borítókép a Szabad Pécs videoközvetítéséből készült.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik