Belföld

Szökési kísérletnek hitték a hajdúszoboszlói rendőrök, amikor egy 67 éves férfi odébb tolta a biciklijét

24.hu
24.hu

2018. 05. 03. 15:20

Jogerős ítélet született annak a 67 éves férfinak az ügyében, akit rendőrök bilincseltek meg és nyakánál fogva szorították az üléshez, mert biciklijét pár méterrel arrébb tette. A férfit a Helsinki Bizottság védte, a civil jogvédő szervezet oldalán leírták, mi is történt pontosan 2015 októberében.

A 67 éves János a hajdúszoboszlói főút melletti járdán biciklizett, amikor rendőrök tartóztatták fel 2015. október 29-én. A rendőri felszólításnak eleget téve János megadta az adatait. Miközben a rendőrök rádión egyeztették az adatokat, az idős nyugdíjas – hogy a forgalmat ne akadályozza – a rendőrautótól öt méterre lévő kerítésig tolta a biciklit, hogy ott letámassza. Csakhogy ezt a két rendőr ellenszegülésnek és szökési kísérletnek tekintette, bár arról nem tudtak számot adni, mennyire reális az esélye annak, hogy egy 67 éves ember kerékpárral el tudna menekülni két, autóval közlekedő fiatal rendőr elől. János a rendőrök feltételezésén és hangnemén felháborodott, és vitázni kezdett a rendőrökkel. Végül a férfi kezét hátrabilincselték, majd betuszkolták a rendőrautóba. Hátul a biztonsági övvel be is kötötték.

És bár esélye sem volt az ellenállásra vagy a szökésre, egyik rendőr a nyakánál fogva nekinyomta a hátsó ülésnek.

A kapitányságon a rendőrök újra testi kényszert alkalmaztak, mert szerintük János ellenállt. Ő viszont úgy emlékezik, hogy a rendőrségen a földre kényszerítették, és az egyik rendőr a hasába térdelt. Hogy mi is történt pontosan, nem lehetett bizonyítani, mert bár napi 24 órában kamera rögzíti, mi történik a folyosón, valahogy éppen akkor állt le a rendszer, és ha készült is videófelvétel, azt nem mentették el. János ekkor már erősen panaszkodott a bilincselés és testi kényszer okozta fájdalmakra. Így a rendőrök anélkül, hogy előállították volna, átszállították az orvosi rendelőbe, és csak a doktor előtt vették le róla a bilincset.

Ügyfelünk a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányságon megpanaszolta a szükségtelenül brutális intézkedést, de a rendőrség többször is mindenben jogszerűnek és szakszerűnek találta azt.

A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság minapi jogerős ítélete azonban igazat adott a Helsinki Bizottság büntetlen előéletű ügyfelének. Az ítélet leszögezi: a bilincshasználat legkésőbb az orvosi rendelőbe szállítás idején már jogszerűtlen volt, mivel akkor a férfi ekkor már nem állt rendőri intézkedés hatálya alatt. Ahogyan aránytalan és szükségtelen volt az idős, megbilincselt, biztonsági övvel bekötött férfivel szemben az autóban alkalmazott testi kényszer is.

A bíróság tehát hatályon kívül helyezte a rendőrség határozatait, és új eljárásra kötelezte az illetékes megyei főkapitányságot. A bírói döntés kitér arra is, hogy a megismételt eljárás során János panaszának az ítéletben foglalt indoklás figyelembevétele mellett kell helyt adni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.