Belföld

Független közmédiáért demonstráltak az MTVA székházánál

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 05. 03. 21:02

Vagy szüntessék meg Orbán péntek reggeli rádióinterjúit, vagy járjon minden párt vezetőjének a lehetőség – hangzott el az eseményen.

Az MTVA Kunigunda utcai székháza előtt tartottak demonstrációt csütörtökön a Mérték Médiaelemző Műhely, a Magyar Újságírók Szövetsége és az aHang digitális mozgósító platform szervezésében, hogy felhívják a figyelmet: a magyar közmédia nem látja el legfőbb feladatait.

Sajtótájékoztatójuk részeként működésképtelen tévéket és rádiókat helyeztek el, amelyekre a „Független közmédiát!” jelmondat betűit ragasztották. Az MTVA biztonsági dolgozói lezárták azt a kaput, ahol az esemény zajlott, így csak a sajtótájékoztatóra érkező tudósítók látták a történteket.

Papp Dóra, az aHang kampányigazgatója elmondta, néhány nap alatt nyolcezren írták alá felületükön a „Szabadítsuk fel a közmédiát, szüntessék meg az MTVA-t!” elnevezésű petíciót, amit az elmúlt hetek több tízezres tüntetéseit szervező „Mi vagyunk a többség” csoport indított.

Polyák Gábor médiaszakértő, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője arról beszélt, hogy a magyar közmédia sokkal inkább tekinthető állami vagy pártmédiának, pedig az európai megközelítés szerint az lenne a dolga, hogy megjelenítse az egymással szemben álló álláspontokat, és megteremtse a párbeszéd lehetőségét.

Hargitai Miklós újságíró, a MÚOSZ elnöke azt mondta, az állami média törvénytelen működési gyakorlatából is kilógnak a miniszterelnök péntek reggeli rádiónyilatkozatai. Rámutatott, hogy még a Fidesz egypárti médiaszabályozása szem tekinti semmilyen szempontból kiemelt szereplőnek a miniszterelnököt, ugyanakkor sokszínű és pártatlan tájékoztatást, a politikai alternatívák bemutatását és a vélemények ütköztetését írja elő.

Közölte: nyílt levélben szólítják fel az MTVA-t, hogy szüntesse meg Orbán Viktor péntek reggeli Kossuth rádiós szereplését, vagy adja meg ezt a lehetőséget a többi párt vezetőjének is. Ezt a levelet bárki maga is elküldheti az MTVA-nak, ha elégedetlen azzal a gyakorlattal, hogy a miniszterelnök aránytalan szereplési lehetőséget kap a többi párt vezetőivel szemben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.