Belföld

Független közmédiáért demonstráltak az MTVA székházánál

Vagy szüntessék meg Orbán péntek reggeli rádióinterjúit, vagy járjon minden párt vezetőjének a lehetőség – hangzott el az eseményen.

Az MTVA Kunigunda utcai székháza előtt tartottak demonstrációt csütörtökön a Mérték Médiaelemző Műhely, a Magyar Újságírók Szövetsége és az aHang digitális mozgósító platform szervezésében, hogy felhívják a figyelmet: a magyar közmédia nem látja el legfőbb feladatait.

Sajtótájékoztatójuk részeként működésképtelen tévéket és rádiókat helyeztek el, amelyekre a „Független közmédiát!” jelmondat betűit ragasztották. Az MTVA biztonsági dolgozói lezárták azt a kaput, ahol az esemény zajlott, így csak a sajtótájékoztatóra érkező tudósítók látták a történteket.

Papp Dóra, az aHang kampányigazgatója elmondta, néhány nap alatt nyolcezren írták alá felületükön a „Szabadítsuk fel a közmédiát, szüntessék meg az MTVA-t!” elnevezésű petíciót, amit az elmúlt hetek több tízezres tüntetéseit szervező „Mi vagyunk a többség” csoport indított.

Polyák Gábor médiaszakértő, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője arról beszélt, hogy a magyar közmédia sokkal inkább tekinthető állami vagy pártmédiának, pedig az európai megközelítés szerint az lenne a dolga, hogy megjelenítse az egymással szemben álló álláspontokat, és megteremtse a párbeszéd lehetőségét.

Hargitai Miklós újságíró, a MÚOSZ elnöke azt mondta, az állami média törvénytelen működési gyakorlatából is kilógnak a miniszterelnök péntek reggeli rádiónyilatkozatai. Rámutatott, hogy még a Fidesz egypárti médiaszabályozása szem tekinti semmilyen szempontból kiemelt szereplőnek a miniszterelnököt, ugyanakkor sokszínű és pártatlan tájékoztatást, a politikai alternatívák bemutatását és a vélemények ütköztetését írja elő.

Közölte: nyílt levélben szólítják fel az MTVA-t, hogy szüntesse meg Orbán Viktor péntek reggeli Kossuth rádiós szereplését, vagy adja meg ezt a lehetőséget a többi párt vezetőjének is. Ezt a levelet bárki maga is elküldheti az MTVA-nak, ha elégedetlen azzal a gyakorlattal, hogy a miniszterelnök aránytalan szereplési lehetőséget kap a többi párt vezetőivel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik