Belföld

Május 1.: Ezoterikus sztálinizmus, kolbász és négerveszély

Kálmán Attila
Kálmán Attila

újságíró. 2018. 05. 01. 15:07

Az európai emberek ellustultak. Előbb költöztetnének be egy négert vagy egy arabot, mint hogy szülnének egy gyereket

– közölte Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke úgy 107 kommunista hívével reggel 10 órakor a Kodály köröndön.

A május elsejei majális innentől olyan volt, mint egy LSD-trip: színes, szürreális, nehezen hihető és néha kicsit riasztó. És nem volt benne túl sok politika.

Fotó: Bielik István / 24.hu
Fotó: Bielik István / 24.hu

Szóval a Munkáspárt komolyan vette a dolgozók ünnepét, és a pártelnök mondott egy beszédet a vörösingeseknek, amelyből kiderült, hogy a migránsok és a kapitalizmus a két legnagyobb veszély az elvtársakra nézve. Thürmer kicsit szomorkodott, hogy nem jutott be a Munkáspárt a parlamentbe (elég messze volt tőle: 0,28 százalékot ért el), de azt mondta, az emberek „a biztonságra, a stabilitásra, az ország egyenletes fejlődésére szavaztak”, azaz a Fideszre. Innentől mondja azt bárki, hogy a Munkáspárt ellenzéki párt.

Menjenek már innen a francba! Mindig ez a tüntetés! Ilyen jó dolguk soha nem volt

– morgolódott egy polgári küllemű nő, miközben áthúzta a tömegen a banyatankját. „Májusegy van, hölgyem!” – igazította útba egy munkáspárti drukker. Ennyiben maradtak. Aztán elindult a menet.

A sort vörös transporterek vezették, amelyek tetejéről megafonból üvöltöttek a kommunista dalok. Utána vörös molinó:

A NATO háborúba, az Unió nyomorba taszít! Független Magyarországot!

A molinó nyomában pedig a 107 kommunista.

Fotó: Bielik István / 24.hu
Fotó: Bielik István / 24.hu

De a Munkáspárt legalább megpróbálta. Mert mi hiányzott ezen a május elsején? Vegyük sorba:

  • Gyurcsány Ferenc, aki az elmúlt években mindig beszédet tartott itt, meg sem jelent a Városligetben, pártja, a DK is csak alig, a XV. kerületben tartottak sajtótájékoztatót.
  • MSZP-nagyszínpad. A jelenleg vezető nélküli szocialistáknak csak egy fórumsátorra futotta, ahol gyér érdeklődés mellett közpolitikai kérdésekről beszélgettek a párt politikusai.
  • A Jobbik sem tartott semmilyen rendezvényt a Hajógyári-szigeten, pedig az utóbbi években ez hagyománnyá vált. Most elsősorban a pénzhiányra hivatkozva tekintettek el ettől.

Összességében az látszik, hogy bő három héttel a választási vereség után az ellenzéki pártok nem szívesen mennek az emberek közé. Viszont dj volt az MSZP-nél, funky diszkó vonalon. Ilyesmiket játszott:

A pártvezetők persze legfeljebb az újságíróknak hiányoztak, hogy írhassanak valamiről, mert a majálisozókat a legkevésbé sem érdekelte, hogy merre van Gyurcsány, vagy miért nincsenek szocialista beszédek. Az sokkal inkább, hogy drága a lángos, elég hosszú-e a kolbász, és mennyibe kerül egy menet a dodzsemen vagy a breakdance-en.

Jobb híjján visszanéztünk Thürmer Gyulához, aki tartott még egy beszédet. Egy elég hosszút, amiben úgy tűnt mindenre kitért, ami a fejében volt. Azt mondta például, hogy „az aranyos Kim Dzsong Unnak azt tanácsolná, hogy ne egyezkedjen Dél-Koreával, mert Erich Honecker is egyezkedett az NSZK-val, aztán az lett a vége, hogy az NSZK bekebelezte a Német Demokratikus Köztársaságot.

Fotó: Bielik István / 24.hu
Fotó: Bielik István / 24.hu

A szomszédban a szakszervezetek majálisoztak, ahol nem sok minden történt, csak sörözgetés és kajálás. Valamint felsorakoztak a különféle furcsa szélbalos szervezetek standjai is, ahol Che Guevara és Marx-portrék árnyékában folytak a komoly ideológia viták.

Azt sikerült elcsípni, hogy egy szakállas férfi azt fejtegeti, hogy gyűlöli az anarchoszindikalistákat, mert „gusztustalan, sőt, undorító társaság”, illetve  egy zavart tekintetű ember megkérdezte tőlem, hogy érdekel-e az „ezoterikus sztálinizmus”.

Nem érdekelt annyira, főleg hogy közben egy másik ezoterikus sztálinista megsimogatta egy nő hóna alatt szorongatott yorkshire terrierjét, mire azt volt a válasz, hogy:

Ha még egyszer hozzáérsz a kutyámhoz, akkor eltöröm a kezed!

Vissza a címlapra

Kommentek

Demonstrtors gather outside the Parliament to protest against Brexit, waving EU and Union flags and a placard reading 'Brexit Is It Worth It?', London on September 12, 2018. Conservatives MPs opposed to Mrs May's Brexit Plan have met to discuss how and when they could force her to stand down as Prime Minister. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.