Belföld
Körmend, 2010. augusztus 22.
Brenner József kanonok, címzetes apát, a vértanú pap testvére áldja meg Brenner János emlékmûvét a körmend-horvátnádaljai templom kertjében az 1957-ben meggyilkolt káplán tiszteletére tartott ünnepség keretében.
MTI Fotó: Kászoni László

Kedden avatják boldoggá Brenner Jánost

Korábban a témában:

Kedden avatják boldoggá Brenner János katolikus papot, a vértanúhalált szenvedő rábakethelyi káplánt Szombathelyen. A délelőtt 11 órakor az Emlékmű-dombon kezdődő szentmise főcelebránsa Angelo Amato bíboros, az Apostoli Szentszék szentté avatási ügyek kongregációjának prefektusa lesz, a szentbeszédet pedig Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mondja.

Brenner Jánost 1957. december 15-én éjszaka elcsalták a plébániáról azzal, hogy haldoklóhoz hívják, útközben többször is megtámadták, végül annak a háznak a közelében, ahová gyalogosan igyekezett, hogy elvigye a betegek szentségét, harminckét késszúrással megölték. Meggyilkolásával az akkori kommunista rendszer a papokat akarta megfélemlíteni, tevékenységüket, egyházi szolgálatukat igyekezett a templomok falai közé szorítani.

A keddi eseményre több mint tizenötezer résztvevőt várnak a szervezők. A boldoggá avatás a szentmise elején lesz. A tervek szerint először Ferenc pápa levelét olvassák fel, amelyben a katolikus egyházfő engedélyezi Brenner János boldoggá avatását. Ezt követően a rábakethelyi káplánról készült nagyméretű képet lepleznek le, amely Székely János szombathelyi megyés püspök szerint Brenner János „mennybéli megdicsőülését szimbolizálja”.

Délután Ivanics Tamás A jó pásztor című zenés drámájának színpadi bemutatóját tekinthetik meg a jelenlévők, majd olyan emberek tesznek tanúságot, akik ismerték Brenner Jánost, akiknek az életére hatással volt. Ezután litániát tartanak, amelyen Székely János mond szentbeszédet. Este gyalogos zarándoklat indul Rábakethelytől a zsidai Jó pásztor-kápolnáig, ahol a zarándokok imát mondanak, majd felkeresik azt a helyet, ahol Brenner János vértanúhalált halt.

A vértanúhalált szenvedő áldozópap boldoggá avatásának első, egyházmegyei szakasza 1999-ben kezdődött, majd 2001-től a tanúk meghallgatása következett. Az eljárás római szakasza 2008-ban indult. A történész konzultorok 2015-ös, majd a teológus konzultorok 2016-os, egybehangzóan kedvező döntése után a bíborosi kongregáció is jóváhagyta a boldoggá avatást, amelyet Ferenc pápa 2017. novemberben 8-án engedélyezett.

(MTI)

Kiemelt kép: Brenner József kanonok, címzetes apát, a vértanú pap testvére áldja meg Brenner János emlékművét a körmend-horvátnádaljai templom kertjében. MTI Fotó: MTI/Kászoni László

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.