Belföld

Gyurcsánynak nem az állás-, hanem üléspontja változott

A DK nem tekinti a választást szabadnak, de végre lett frakciója.

Gyurcsány Ferenc pártelnök vezeti majd a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti képviselőcsoportját, a helyettese Vadai Ágnes lesz. A frakció alakuló ülése után Gréczy Zsolt szóvivő (megválasztott képviselő) közölte: álláspontjuk nem változott, a választást továbbra sem tekintik sem szabadnak, sem tisztességesnek, de megalakították kilenctagú képviselőcsoportjukat. (Korábban a DK politikusai a függetlenek közé voltak kénytelen beülni.)

Lemondásokkal összeállt a DK frakciója
Ők kilencen lesznek országgyűlési képviselők.

Az ellenzéki politikus ezt azzal indokolta, hogy az önkénnyel szembeni harcban minden eszközre szükségük van.

A DK elosztotta a neki járó bizottsági helyeket. Arató Gergelyt az Országgyűlés jegyzőjének, Varju Lászlót a költségvetési bizottság elnökének, Vadai Ágnest a honvédelmi bizottság alelnökének, Oláh Lajost az európai ügyek bizottsága alelnökének jelöli.

Az új parlamenti struktúráról született megállapodást nem írják alá; záradékkal látnák el, amelynek szövegét később ismertetik. Gréczy Zsolt arra is kitért, hogy nem látnak olyan biztonsági kockázatot, amely miatt az Országgyűlés alakuló ülésének napján le kellene zárni a Kossuth teret.

Május 8-án lezárják a Kossuth teret
Az országgyűlés alakuló ülése miatt.

Gréczy Zsoltot szembesítették azzal, hogy hódmezővásárhelyi polgármester szerint Gyurcsány Ferenc 2010 előtti kormányzása miatt a Demokratikus Koalíció nem lesz képes 6-8 százalékosnál nagyobbra nőni. A szóvivő azt felelte, érez némi ellentmondást, mert Márki-Zay Péter korábban több körzetben is buzdította a választókat, hogy szavazzanak a DK jelöltjeire. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik