Belföld

EY: Kétharmadot kapott a magyar korrupció

korrupció (Array)
korrupció (Array)
Az EY Globális Visszaélési Felmérése szerint ezzel a régió bajnokai vagyunk.

Az elmúlt hat évben nem javult a korrupciós helyzet a globális piacokon, noha mind a szabályozási környezet, mind a cégek soha nem látott szigorral lépnek fel az ilyen esetek ellen. Ez derül ki az EY Globális Visszaélési Felméréséből (Global Fraud Survey), amely 55 ország 2550 vezetőjének  megkérdezésén alapul.

2012 óta az állami hatóságok világszerte összesen több mint 11 milliárd dollárnyi büntetést szabtak ki vesztegetési ügyekben. A korrupció továbbra is általános gyakorlat. A cégvezetők csaknem 40 százaléka szerint az üzleti életben gyakori jelenség a vállalati visszaélés.

Magyarországon minden ötödik válaszadó úgy véli, iparágában elterjedt gyakorlat a vesztegetés. Ez felülmúlja a régiós országok és a fejlődő piacok átlagát is.

A magyar válaszadók kétharmada látja úgy, hogy a korrupció gyakori a gazdasági szférában.

Régiónkban csak a megkérdezettek alig fele nyilatkozott hasonlóan. A magyar cégvezetők egynegyede a sikerért elfogadhatónak tartja személyes ajándék, szolgáltatás vagy szívesség nyújtását. 16 százalékuk szórakoztató programokat, négy százalékuk akár készpénzt is felajánlana.

Világszerte szemléletváltásra van szükség a korrupció visszaszorításához. Az elemzés szerint a jogellenes magatartás ellen a leghatékonyabb eszköz, ha nyilvánvalóvá teszik, a cég átlátható működése nemcsak a menedzsment, hanem a dolgozók felelőssége is. Magyarországon a globális átlagnál valamivel több menedzser gondolja úgy, a munkatársak is felelősek a feddhetetlen céges kultúráért.

Kiemelt kép: Northfoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik