Belföld

Bőnyi rendőrgyilkosság: kihallgatták a kommandósokat

A tanúkihallgatásokkal folytatódott csütörtökön a bőnyi rendőrgyilkosság ügyének tárgyalása a Szombathelyi Törvényszéken. Az emberöléssel vádolt Győrkös István továbbra sem tett vallomást, de együttműködött a bírósággal, kérdéseket tett fel a tanúknak és észrevételekkel élt.

A vádlott tegnap kérte, hogy a bőnyi házában is tartsanak helyszíni tárgyalást, ám erről még nem döntött a Varga Roland vezette bírói tanács. A mai tárgyaláson meghallgatták a Terrorelhárítási Központ több munkatársát, akiket a tűzharc után hívtak ki a helyszínre.

Elmondták, hogy először a sebesült rendőrtisztet hozták ki, aki ekkor már nem élt. Győrkös a tanúk elmondása szerint a lövöldözést követően fegyvereivel a ház egyik belső szobájába ment, majd az ágy előtt ülő helyzetben a földön feküdt, és onnan tartotta szemmel a helyiség bejáratait. A kommandósok szerencséjükre egy szekrény tükréből ráláttak anélkül, hogy be kellett volna lépniük a szobába, így tárgyaltak vele.

A vádlott sérülései miatt csak többszöri kérésükre tette fel a nála lévő gépkarabélyt az ágyra úgy, hogy azt már nem érhette el. Mint a tárgyaláson kiderült, egy pisztoly is volt nála, amit az egyik kommandós állítása szerint egy hirtelen mozdulattal megpróbált jobb combja mellett nem látható helyre tenni, de amikor felszólították, ezt a fegyvert is csövénél megfogva tette az ágyra. Ahogy megvált a fegyverektől, azonnal megrohanták és megbilincselték.

A tárgyaláson a védelem komoly figyelmet szentelt egy kazettás üvegezett ajtónak, amelynek üvegén a tanúvallomások szerint több lövedék is áthatolt. Csakhogy ennek az ajtónak az üvegét a házat átvizsgáló kommandósok egyike betörte Györkös elfogása után.

A védelem szerint a bűnügyi helyszín ilyen fokú megváltoztatása megnehezíti, sőt akár lehetetlenné is teheti a szakértői bizonyítást.

Kiemelt kép: MTI / Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik