Belföld nyugdíj
Woman holding senior woman's hand on bed

Szomorú nyugdíjaskorra számítanak a magyarok

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 04. 25. 10:43

A többség arra számít, hogy minden pénze elmegy az unokákra és az orvosi kezelésre.

A CIG Pannónia friss kutatása szerint a még nem nyugdíjaskorú magyarok meglehetősen pesszimisták, feleannyi nyugdíjra számítanak, mint amiből kényelmesen meg tudnának majd élni. Megtakarításaik alapján hobbira, szórakozásra, belföldi utazásra csak a megkérdezettek egyharmada gondol, a kétharmad szerint gyermekei, unokái támogatására, orvosi kezelésre költi majd nyugdíja nagy részét. Komolyabb kiadással csak az tervez, aki 150 ezer forint fölötti nyugdíjra számít.

Az álom és a valóság

A reprezentatív felmérés szerint a magyarok csaknem fele nagyjából tudja, hogy 2017-ben az öregségi nyugdíj átlagos havi nettó összege 124 ezer forint volt. A megkérdezettek nyolctizede 150 ezer forint feletti összeget tartana elegendőnek, hogy nyugdíjasként ne legyenek anyagi gondjai. Csaknem egyötödük ennél magasabb összeget, minimum 200-250 ezer forintot jelölt meg, de csaknem egyharmaduk ennek felére, 100 ezer forint alatti nyugdíjra számít, egynegyedük pedig 100-150 ezer forint közé becsülte ezt az összeget.

Mennyi az ideális?

A várakozások szerint azonban a nyugdíjak nem fognak ilyen mértékben emelkedni: csak a válaszadók ötöde számít arra, hogy nyugdíja meghaladja majd a 150 ezer forintos határt. A megkérdezettek 90 százaléka szerint a mai nyugdíj is alacsonyabb az ideálisnál. Nem sokkal kevesebben vannak azok –  a válaszadók 85 százaléka –, akik arra számítanak, hogy a várható nyugdíj alacsonyabb lesz az ideálisnál.

A nyugdíjasok fele komoly lemondásokra kényszerül, hogy megéljen
Minden ötödik idős ember tapasztalja, hogy sehogyan sem tud kijönni a járadékából.

Kiemelt kép: Thinstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.