Belföld
Bőny, 2017. április 25.
Rendőrségi kordonszalag egy bőnyi ház előtt a rendőrgyilkosság bizonyítási eljárásán 2017. április 25-én. Tavaly október 26-án reggel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai előre tervezett házkutatásra mentek ki Győrkös István, a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű hungarista szervezet egyik alapítója bőnyi házához, ahol a tulajdonos gépkarabéllyal öt-hat lövést adott le rájuk és a gyanú szerint megölt egy rendőrt, Pálvölgyi Pétert. A rendőrök is használták szolgálati fegyverüket, és eközben megsérült az idős lövöldöző.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Szigorú biztonsági intézkedések mellett megkezdődik a bőnyi rendőrgyilkosság pere

24.hu
24.hu

2018. 04. 25. 06:32

Ma kezdődik a bőnyi rendőrgyilkossággal vádolt Győrkös István büntetőperének tárgyalása a Szombathelyi Törvényszéken. A férfit, aki a hungarista Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szervezet alapítója, emberöléssel és lőfegyverrel visszaéléssel vádolja az ügyészség.

A szerdán kezdődő és csütörtökön folytatódó nyilvános bírósági tárgyalást – amelyen a vádlott és tanúk meghallgatását tervezi a bíróság – várhatóan szigorú biztonsági intézkedések és nagy médiaérdeklődés mellett tartják majd.

A vádirat szerint Győrkös István bőnyi lakásán a Készenléti Rendőrség hatósági engedély nélkül tartott lőfegyverek gyanúja miatt tartott házkutatást 2016. október 26-án. A vádlott a kapuban egy német juhász kutyával jelent meg, a rendőri csoportot vezető rendőrtiszt arra kérte, hogy zárja el az állatot. A vádlott közölte a kapun kívül várakozó rendőrökkel, hogy addig nem engedi be őket, amíg az ügyvédje meg nem érkezik, de mint utóbb kiderült, nem is hívott senkit.

Miután a vádlott a kutyájával hátrament, a rendőrök és a tűzszerészek a gépkocsibeálló felől beléptek az ingatlan területére, és a ház bejáratához mentek. A vádlott felesége nem akarta őket beengedni, arra hivatkozva, hogy a férje ideges és baj lesz, de végül engedett a nyomozóknak, és hármukat beengedte.

Szombathely, 2018. április 25.
A bőnyi rendőrgyilkossággal vádolt Győrkös István a büntetőper tárgyalásának első napján a Szombathelyi Törvényszéken 2018. április 25-én. A vádirat szerint Győrkös István bőnyi lakásán a Készenléti Rendőrség hatósági engedély nélkül tartott lőfegyverek gyanúja miatt tartott házkutatást 2016. október 26-án. A vádlott három lövésből álló sorozatot adott le egy 46 éves rendőrre, az egyik lövedék az áldozat fejét érte, aki ebbe a sérülésbe belehalt.
MTI Fotó: Varga György
A bőnyi rendőrgyilkossággal vádolt Győrkös István a büntetőper tárgyalásának első napján a Szombathelyi Törvényszéken 2018. április 25-én.
Fotó: MTI/Varga György

A vád szerint ekkor a vádlott elővett egy AMD 65 típusú csőre töltött gépkarabélyt és kibiztosította. Miután a rendőrtiszt elhaladt az asszony mellett, összetalálkozott a hátráló vádlottal, és rákérdezett, hogy mi van nála. Győrkös István azt felelte, hogy az, ami maguknál, és három lövésből álló rövid sorozatot adott le a rendőrre. Az egyik lövedék a 46 éves áldozat fejét érte, aki ebbe a sérülésbe belehalt.

A másik két nyomozó válaszul kilenc lövést adott le Győrkös István felé, ezek egyike áthaladt a testén, de életfontosságú szervet vagy nagy eret nem ért. A vádlott végül kétórányi tárgyalás után megadta magát.

Léhner György, a vádlott akkori ügyvédje két nappal a rendőrtiszt életét kioltó eset után az M1-en azt mondta: védence véletlenül lőtt, nem akart megölni senkit. Szerinte Győrkös István csak rá akart ijeszteni a rendőrökre. Úgy folytatta: a 76 éves férfi azt akarta, hogy a rendőrök várjanak egy kicsit, mert ügyvédet szeretett volna hívni, ezért ment be az épületbe.

Tavaly februárban Takács Zoltán, vádlott újabb védőügyvédje a Magyar Nemzetben a rendelkezésére álló – részletesen nem ismertetett – információkra hivatkozva azt mondta, nem védence adta le a halálos lövést, ahogyan azt az ügyészség állítja. A nyomozás során kiderült, hogy Győrkös István öt, részben eredeti, részben átalakított lőfegyvernek minősülő fegyvert és százötvenegy különböző típusú töltényt tartott a házában és a műhelyében engedély nélkül.

Az emberölési ügyet azért tárgyalják a Szombathelyi Törvényszéken, mert a Győri Ítélőtábla hozzátartozói viszony miatt kizárta az eredetileg illetékes Győri Törvényszéket, mivel a nyomozás során eljáró rendőr alezredes felesége a törvényszék elnökének hozzátartozója.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.