Belföld

Öt év alatt több mint 1000 milliárd folyt be az e-útdíjból

Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) igazgatóságának elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, hogy 12 százalékkal nőtt tavaly a bevétel az e-útdíjból, aminek 51 százalékát külföldiek fizették be. Bartal hangsúlyozta, Magyarország tranzit ország, ezért fontos, hogy az átutazók arányos részt vállaljanak az úthálózat fenntartási és fejlesztési költségeiből.

Ismertette továbbá, hogy április közepéig bruttó 64 milliárd forint volt a befizetett e-útdíj összege, ami 5,5 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához viszonyítva. A külföldi úthasználókról elmondta, tavaly is a román rendszámú teherjárművek voltak a legtöbben, 40 százalékos aránnyal vezették a listát, ezt követték a lengyel, a bolgár, a szlovák és a szerb jelzésű teherjárművek.

Összességében pedig az elmúlt öt évben a költségvetési bevétel meghaladta a nettó 1000 milliárd forintot.

Börzsei Tibor, a NÚSZ vezérigazgatója hozzátette: a 2013-ban bevezetett HU-GO rendszerben 91 ezer ügyfelet tartanak nyilván, csaknem 20 százalékkal többet az egy évvel ezelőttinél, a regisztrált gépjárművek száma egy év alatt 280 ezerről mintegy 338 ezerre nőtt.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik