Belföld

A magyarországi örmények is forronganak

Azonnali lemondásra szólítják fel az Országos Örmény Önkormányzat elnökét.

Azután, hogy Örményországban az ellenzék tíz év után elsöpörte az oroszbarát Szerzs Szargszjánt, aki az elnöki székből átülve miniszterelnökként próbálta bebetonozni hatalmát, a forradalmi hangulat a magyarországi örményekre is átragadhatott, ugyanis közleményben szólítják fel az Országos Örmény Önkormányzat elnökét azonnali lemondásra.

A közleményt az Arménia Népe Kulturális Egyesület nevében adták ki, de az áll benne, hogy az Országos Örmény Önkormányzat alelnökei, pénzügyi bizottságának vezetője és képviselőtestületének többsége, valamint az örmény intézmények vezetői megvonják bizalmukat Serkisian Szevántól és a hivatal vezetőjétől.

A közleményben átláthatatlan működésre, valamint a magyarországi örmény kulturális intézményrendszer, az örmény színház, a hétvégi iskola és óvoda, valamint az örmény újságok működését szándékosan ellehetetlenítő, törvénysértő akadályozatására hivatkoznak. Sőt, továbbmenve „közösségünk létezése ellen irányuló magatartást, önkényes, felhatalmazás nélküli intézkedéseket, a nemzetiségi szószólói választásokon tanúsított erkölcsileg és morálisan mélyen elítélendő lépéseket” említenek a közleményben, ami miatt elhatárolódnak az elnöktől.

(A kiemelt fotón Serkisian Szeván. MTI / Soós Lajos)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik