Belföld

Változik a fizetős parkolás a fővárosban

Újbudán és Zuglóban is több helyen kell majd fizetni. Az állatkertnél csökkenhetnek a díjak.

A Fővárosi Közgyűlés – a szerdai ülésére benyújtott újbudai javaslat szerint – a XI. kerület parkolási nehézségeire hivatkozva módosíthatja a szabályozást. A jövőben várakozási övezet lenne a Bocskai út – Karolina út – Villányi út – Tas vezér utca által határolt terület, a Gellérthegy teljes kerületi része, az őrmezői lakótelep, a kelenföldi városrész (Szerémi út – Galvani utca – Andor utca – Egér út – vasút – Hamzsabégi út által határolt terület) és az Infopark területe. A Műegyetem rakparton is várakozási díjfizetést vezethetnek be.

A XI. kerületi várakozási övezetekben a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló közterületeken jelenleg nincs parkolásüzemeltetés. Az önkormányzat, javaslatai elfogadása esetén a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló azon közterületeken, amelyek jelenleg a várakozási övezet részei, megkezdené a parkolásüzemeltetést. Ennek előfeltétele egy együttműködési megállapodás, amelyet a javaslat szerint szeptember végén kötnének meg.

A Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója kérte az Állatkerti körúton a várakozás díjak csökkentését, mert a 2017. szeptember 1-jével bevezetett, a munkanapokon óránként 525 forintos tarifa kedvezőtlenül hat az ottani közintézmények látogatottságára. Javaslata szerint főszezonban óránként 265, holtszezonban óránként 175 forintot kellene fizetni a parkolásért.

Mivel a Városliget többi részén – az 56-osok tere kivételével – óránként 440 forint a várakozási díj, ezért a Városliget teljes területére óránként 350 forintos díjat javasolnak. Ez összhangban van a szomszédos területek tarifáival. A fővárosi és a zuglói önkormányzat által a Városligetre megkötött megállapodás módosítása a hétvégi várakozási díj megszüntetése miatt folyamatban van.

Zuglóban a kerületi önkormányzat javaslatára parkolási díjat vezethetnek be a Mexikói út – Kacsóh Pongrác út – Kassai tér – Szikszó park – Lőcsei út – Telepes utca – Fűrész utca – Csömöri út – Lőcsei út – Bosnyák utca – Fűrész utca – Szugló utca – Lőcsei út – Egressy út – Nagy Lajos király útja – Thököly út által határolt területen is. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik