Belföld

Transparency: Semjén milliókkal tartozhat a NAV-nak

A mentelmi bizottság KDNP-s elnöke nem volt hajlandó eljárást indítani a miniszterelnök-helyettes ellen.

Az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke nem indít eljárást Semjén Zsolt svédországi vadászatai miatt, pedig a Transparency International Magyarország szerint több millió forint illetéket kellene befizetnie a KDNP-s miniszterelnök-helyettesnek – erről az Index ír. A korrupcióellenes szervezet jogi vezetője, Ligeti Miklós azt kérte, indítsanak vagyonnyilatkozati eljárást Semjén ellen, és kötelezzék teljes körű vagyonnyilatkozat megtételére.

Tudvalevő, hogy a vadászatok 20-25 milliós költségét nem Semjén állta, hanem egy állami megbízásokkal kitömött vállalkozó, Farkas József, aki szintén részt vett ezeken az utakon. A miniszterelnök-helyettes azonban a törvény szerint képviselői megbízatásával összefüggésben nem fogadhatna el egyhavi tiszteletdíjánál értékesebb ajándékot, és a képviselői tiszteletdíj tizenketted részénél értékesebb ajándékokat fel kellene tüntetnie vagyonnyilatkozatában.

A mentelmi bizottság KDNP-s elnöke, Hargitai János arra hivatkozva utasította el Ligeti indítványát, hogy az „nem tényállításon, hanem sajtóértesüléseken” alapul, és nem jelölte meg a vagyonnyilatkozat kifogásolt részét. Csakhogy nehéz is lett volna megjelölni azt, ami pont hogy nincs benne a vagyonnyilatkozatban, a tényállítást hiányoló Hargitait pedig arra is emlékeztette a Transparency jogi vezetője, hogy Semjén maga ismerte el, hogy Farkas fizette a vadászatokat.

Bár az szja-törvény értelmében a vadászutak adóköteles jövedelemnek számítanak, Hargitai belement abba is, hogy Semjénnek nem kellett volna bevallania ezeket, mert a törvényben van egy olyan rész is, hogy a más magánszemélytől ingyen vagy kedvezményesen kapott vagyoni érték adómentes.

Ámde Deák Dániel nemzetközi adójogi szakértő rámutatott, hogy ezek a juttatások pont azért adómentesek, mert illetékkötelesek, vagyis jövedelemadót nem, de 18 százalékos illetéket kötelező lenne fizetni az ajándékba kapott vadászatok után, és az ajándékozás tényét Semjénnek kellett volna jelezni a NAV felé. 20-25 milliós ajándékozással számolva 3,6-4,5 millió lehet a megfizetendő illeték.

Ligeti erre fel is hívta Hargitai figyelmét, és jelezte, hogy azt is meg kellene nézni, hogy maga Farkas, vagy valamelyik cége fizette-e a vadászatot. Az szja-mentesség ugyanis csak akkor érvényes, ha a juttatást magánszemélytől kapta a megajándékozott. Az addig pár napon belül reagáló Hargitai erre a levélre közel két hete nem válaszol.

A Transparency a NAV-nál és az ORFK-nál is tett bejelentést. Utóbbi az ügyet Semjén mentelmi joga miatt a Központi Nyomozó Főügyészséghez továbbította.

Frissítünk!

Reagált a NAV az Index cikkére. Az Adóhatóság azt írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében, hogy „az ajándékozási illeték adójogi megítélése egyszerű, azonban a fent említett cikkükben mégis sikerült azt, az olvasókat megtévesztő módon, félreértelmezni. Az ajándék tárgya csak akkor pénz, ha az ajándékozott azt kapja meg ténylegesen (készpénzben vagy magyar bankszámlájára). A szolgáltatás ajándékozása nem illetékköteles, mivel az kívül esik az illetékről szóló 1990. évi XCIII. törvény ún. tárgyi hatályán. Nem kell ajándékozási illetéket fizetni akkor sem, a megajándékozott külföldön jut ingó vagyontárgyhoz (a magyarországi hasznosítási célú gépjármű, illetve a magyarországi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság vagyoni betétje kivételével).”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik