Belföld

Sertéspestis-para van Hevesben

A betegség emberre nem veszélyes, de súlyos gazdasági károkat okozhat, ha nem elővigyázatosak az állattartók.

Afrikai sertéspestis vírusát mutatta ki vaddisznóban szombaton a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma. A Földművelésügyi Minisztérium közleményéből kiderül, hogy a fertőzött tetem Heves megyéből érkezett a hatósághoz.

Azt írják, a betegség emberre nem veszélyes, a sertéshús és a húskészítmények továbbra is biztonsággal fogyaszthatók, de súlyos gazdasági károkat okozhat, ezért óvintézkedésekre van szükség, hogy megakadályozzák a házi sertésekre történő átterjedést.

A vírus kimutatása után a hatóság kijelölte a fertőzött területet, ahol megtiltotta társas vadászatok lebonyolítását és korlátozta az egyéni vadászatokat. A fertőzött területről élő vaddisznó, vagy vaddisznóhús nem szállítható ki. Elvégzik az érintett területen tartott házi sertések összeírását is, és ellenőrzik, hogy az állatokat úgy tartják-e, hogy ne érintkezhessenek vaddisznókkal.

A fertőzött területen lévő állattartó helyekről az EU más tagállamaiba, vagy harmadik országba nem lehet sertést szállítani, és más esetekben is az állategészségügyi hatóság előzetes engedélyéhez kötött a kiszállítás. A megye teljes területén 24 órán belül be kell jelenteni az elhullott vagy beteg sertéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik