Belföld
Budapest, 2018. április 23.
Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség vezetõje beszél, mellette Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a Lehet Más a Politika (LMP) által kezdeményezett ellenzéki egyeztetés elõtt az Országgyûlés Irodaházban 2018. április 23-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Árnyékparlamentet hozna létre az MSZP-Párbeszéd

24.hu
24.hu

2018. 04. 23. 15:55

Az MSZP-Párbeszéd ellenzéki kerekasztal létrehozását javasolja a többi parlamenti ellenzéki pártnak

– közölte Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke hétfőn Budapesten. Karácsony Gergely kérdésre elmondta azt is, Szabó Tímeát javasolja a Párbeszéd frakcióvezetőjének.

Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd frakcióülése szünetében, az LMP által kezdeményezett ellenzéki egyeztetés előtt elmondta, az ellenzéki kerekasztal az állampolgárok, a civil kezdeményezések és az ellenzéki pártok közös intézménye lehet annak érdekében, hogy képviselni tudják a parlamentben azt a hangot, amely ott van az utcán, a tüntetéseken és nagyon sok választópolgár lelkében is ott van.

Közölte, azért vesznek részt a megbeszélésen, mert a látszatát is szeretnék elkerülni annak, hogy a kerékkötői az ellenzék közös fellépésének az Orbán-rezsimmel szemben.

Szerinte ugyanakkor ha egy egyeztetésen érdemi előrelépést akarnak a felek, akkor az álláspontokat nem a sajtóból ismerik meg elsőként.Úgy látta, sokkal többet kellene beszélni a parlamenten kívüli együttműködésről, arról, hogy van egy világ, amely kint tüntet az utcán és amely a változást akaró polgárok többségét jelenti.

Megjegyezte, ha az LMP felelősebben politizál, akkor talán most nem lenne ilyen égető szükség arra, hogy rendezzék a soraikat.

Tóth Bertalan azt mondta, nem csinálnak semmi újat az ellenzéki pártok, ha ezen az egyeztetésen arról lesz, hogy a parlamenti tisztségviselői helyekről osztozkodnak, vagy arról, hogyan támogatják egymás kezdeményezéseit. Így nem hallják meg a csalódott választópolgárok üzenetét, miszerint az ellenzéki pártoknak egységesen kell fellépniük ebben a választási rendszerben – mondta.

Budapest, 2018. április 23.
Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke, Schmuck Erzsébet, az LMP megválasztott parlamenti képviselõje, Varjú László, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja és Farkas Gergely, a Jobbik megválasztott országgyûlési képviselõje (b-j) az LMP által kezdeményezett ellenzéki egyeztetés kezdete elõtt Országgyûlés Irodaházban 2018. április 23-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Elmondta, eddig is volt együttműködés az ellenzéki pártok között az Országgyűlésben, ezért javasolják azt, hogy ne csak a parlamenten belül, hanem azon kívül is működjenek együtt.

Az MSZP frakcióvezetője is bírálta az LMP-t, mert szerinte a főváros több választókörzetében a jelöltek visszalépésével meg lehetett volna akadályozni a kétharmados többséget.

Tóth Bertalan közölte, ha csak „egy látszatbohózat” lesz az LMP által kezdeményezett egyeztetés, akkor abban nem kívánnak részt venni.

A valóságból kiindulva valós együttműködést szeretnénk

– fogalmazott.

Ez a kerekasztal nem arra szolgál, hogy megmondják a társadalomnak, mit kell tennie, hanem hogy befogadják a civil társadalom javaslatait és azt megjelenítsék az Országgyűlésben, magyarázta.

Karácsony Gergely az ellenzéki kerekasztallal kapcsolatos kérdésre elmondta, a javaslat még nincs kidolgozva, az lenne a legfontosabb, hogy azokról a témákról is tudjanak beszélni, amelyeket a Fidesz elhallgat.

Ha úgy tetszik, ez egy árnyékparlament lenne

– jegyezte meg.

Egy másik kérdésre a Párbeszéd társelnöke közölte, Szabó Tímeát javasolja a Párbeszéd frakcióvezetőjének.

Tóth Bertalan kérdésre beszámolt arról, a frakcióülésen kiosztották az MSZP-Párbeszéd között a frakciószövetségről kötendő megállapodást, azt délután megtárgyalják.

(MTI, kiemelt kép: MTI Fotó/Balogh Zoltán)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Chris and Nancy Brown embrace while looking over the remains of their burned residence after the Camp fire tore through the region in Paradise, California on November 12, 2018. - Thousands of firefighters spent a fifth day digging battle lines to contain California's worst ever wildfire as the wind-whipped flames cleaved a merciless path through the state's northern hills, leaving death and devastation in their wake. The Camp Fire -- in the foothills of the Sierra Nevada mountains north of Sacramento -- has killed 29 people, matching the state's deadliest ever brush blaze 85 years ago. More than 200 people are still unaccounted for, according to officials. (Photo by Josh Edelson / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.