Belföld
Budapest, 2018. április 23.
Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség vezetõje beszél, mellette Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a Lehet Más a Politika (LMP) által kezdeményezett ellenzéki egyeztetés elõtt az Országgyûlés Irodaházban 2018. április 23-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Árnyékparlamentet hozna létre az MSZP-Párbeszéd

24.hu
24.hu

2018. 04. 23. 15:55

Az MSZP-Párbeszéd ellenzéki kerekasztal létrehozását javasolja a többi parlamenti ellenzéki pártnak

– közölte Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke hétfőn Budapesten. Karácsony Gergely kérdésre elmondta azt is, Szabó Tímeát javasolja a Párbeszéd frakcióvezetőjének.

Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd frakcióülése szünetében, az LMP által kezdeményezett ellenzéki egyeztetés előtt elmondta, az ellenzéki kerekasztal az állampolgárok, a civil kezdeményezések és az ellenzéki pártok közös intézménye lehet annak érdekében, hogy képviselni tudják a parlamentben azt a hangot, amely ott van az utcán, a tüntetéseken és nagyon sok választópolgár lelkében is ott van.

Közölte, azért vesznek részt a megbeszélésen, mert a látszatát is szeretnék elkerülni annak, hogy a kerékkötői az ellenzék közös fellépésének az Orbán-rezsimmel szemben.

Szerinte ugyanakkor ha egy egyeztetésen érdemi előrelépést akarnak a felek, akkor az álláspontokat nem a sajtóból ismerik meg elsőként.Úgy látta, sokkal többet kellene beszélni a parlamenten kívüli együttműködésről, arról, hogy van egy világ, amely kint tüntet az utcán és amely a változást akaró polgárok többségét jelenti.

Megjegyezte, ha az LMP felelősebben politizál, akkor talán most nem lenne ilyen égető szükség arra, hogy rendezzék a soraikat.

Tóth Bertalan azt mondta, nem csinálnak semmi újat az ellenzéki pártok, ha ezen az egyeztetésen arról lesz, hogy a parlamenti tisztségviselői helyekről osztozkodnak, vagy arról, hogyan támogatják egymás kezdeményezéseit. Így nem hallják meg a csalódott választópolgárok üzenetét, miszerint az ellenzéki pártoknak egységesen kell fellépniük ebben a választási rendszerben – mondta.

Budapest, 2018. április 23.
Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke, Schmuck Erzsébet, az LMP megválasztott parlamenti képviselõje, Varjú László, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja és Farkas Gergely, a Jobbik megválasztott országgyûlési képviselõje (b-j) az LMP által kezdeményezett ellenzéki egyeztetés kezdete elõtt Országgyûlés Irodaházban 2018. április 23-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Elmondta, eddig is volt együttműködés az ellenzéki pártok között az Országgyűlésben, ezért javasolják azt, hogy ne csak a parlamenten belül, hanem azon kívül is működjenek együtt.

Az MSZP frakcióvezetője is bírálta az LMP-t, mert szerinte a főváros több választókörzetében a jelöltek visszalépésével meg lehetett volna akadályozni a kétharmados többséget.

Tóth Bertalan közölte, ha csak „egy látszatbohózat” lesz az LMP által kezdeményezett egyeztetés, akkor abban nem kívánnak részt venni.

A valóságból kiindulva valós együttműködést szeretnénk

– fogalmazott.

Ez a kerekasztal nem arra szolgál, hogy megmondják a társadalomnak, mit kell tennie, hanem hogy befogadják a civil társadalom javaslatait és azt megjelenítsék az Országgyűlésben, magyarázta.

Karácsony Gergely az ellenzéki kerekasztallal kapcsolatos kérdésre elmondta, a javaslat még nincs kidolgozva, az lenne a legfontosabb, hogy azokról a témákról is tudjanak beszélni, amelyeket a Fidesz elhallgat.

Ha úgy tetszik, ez egy árnyékparlament lenne

– jegyezte meg.

Egy másik kérdésre a Párbeszéd társelnöke közölte, Szabó Tímeát javasolja a Párbeszéd frakcióvezetőjének.

Tóth Bertalan kérdésre beszámolt arról, a frakcióülésen kiosztották az MSZP-Párbeszéd között a frakciószövetségről kötendő megállapodást, azt délután megtárgyalják.

(MTI, kiemelt kép: MTI Fotó/Balogh Zoltán)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.