Belföld

Meghalt Magyari Béla űrhajós

Farkas Bertalannal együtt kapott kiképzést.

68 éves korában elhunyt Magyari Béla, aki Farkas Bertalan tartalékaként kiképzést kapott, hogy a világűrbe utazhasson – írja az Index a családhoz közel álló forrásokra hivatkozva. A hírt a Privátbankárnak is megerősítette a család és a barátok, ott azt írják, hosszú betegség után hunyt el Magyari Béla. Az űrhajós a Szojuz-36 tartalék személyzetének tagja volt.

1949-ben született Kiskunfélegyházán, elvégezte a magyar és a szovjet repülőműszaki főiskolát is. 1972-ben a magyar légierő repülőtisztje lett, innen választották a magyar űrhajósjelöltek közé. A Moszkva melletti Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban készítették fel az űrutazásra Farkas Bertalannal együtt, akinek helyettesítésére végig készen állt.

Bár végül nem ő ment az űrbe, a Szojuz-36 küldetésének idején az irányító központban dolgozott. Ezután őrnaggyá léptették elő és megkapta a Magyar Népköztársaság Űrhajósa kitüntetést.

Egy korábbi HVG-interjúból kiderül, hogy a rendszerváltás után fejlesztőmérnök volt a honvédségnél, tanított a Műszaki Egyetemen és dolgozott a katonai felderítő hivatalnál. Nagyon rosszul esett neki, amikor a honvédségtől nyugdíjba küldték, de kivételesen jó időszaknak tartja, amikor a Magyar Űrkutatási Irodánál kapott állást. Azonban innen is nyugdíjba küldték, pedig logikátlannak tartotta, hogy pont itt gondolják úgy, hogy nincs szükség a tapasztalatára. Ezután mindennel próbálkozott, még pénzügyi üzletkötő is volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik