Belföld

Késsel támadt a szüleire egy őrjöngő fiú – a kiérkező hős zsaruk mentették meg az apja életét

keses-rablo(5)(210x140).jpg (késes rabló, )
keses-rablo(5)(210x140).jpg (késes rabló, )

Kis híján halálra szurkálta saját apját és anyját egy szajoli ámokfutó. A 18 éves T. Roland előbb üvöltött, majd őrjöngeni kezdett a lakásban velük. A szülők kirohantak a házból azt remélve, hogy a gyermekük majd lenyugszik a négy fal között, ám nem így lett. A fiúk utánuk rohant és késsel a kezében kergetni kezdte őket a ház körül, majd egyiküket megszúrta. A szomszédok látták az esetet és értesítették a rendőröket.

A menekülő szülők közül először az apját vette üldözőbe, aki felé több szúró mozdulatot tett. Egy ideig az apának sikerült kitérnie a szúrások elől, végül egy bökés elérte. A fiú ezután az anya felé fordult a késsel, meg is indult az irányába, majd egy pillanat alatt összeesett, valószínűleg kimerült, elfáradt, ezzel együtt le is nyugodott, abbahagyta ámokfutását

– mondta a Zsaru magazinnak, Balogh Zsolt százados, a Jász- Nagykun Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság főnyomozója.

Hogy nem történt végzetes tragédia az a közelben tartózkodó két járőrnek, Földesi Norbertnek és Albert Dávidnak köszönhető. Villámgyorsan kiértek a helyszínre és az utolsó pillanatban sikerült lefegyverezniük a megvadult fiút.

Az ilyenkor szokásos protokoll szerint általában úgy járunk el, hogy első lépésben a gyanúsítottat fegyverezzük le, kivonjuk a sértett közelségéből, kényszerítő eszközök alkalmazásával elfogjuk, majd ezt követően, tudván, hogy nem kell tartani további támadásától vagy szökésétől, foglalkozunk a sértettel. Ezen a helyszínen azonban másképp döntöttünk, hiszen a sértett láthatóan rossz állapotba került, fájdalmai voltak. Egyszerre kellett életet menteni és elfogni az elkövetőt Az ügyelettől kapott személyleírás alapján azonosítottuk az elkövetőt, aki ekkor már ott volt a sértett mellett.

– magyarázta Földesi törzsőrmester.

A tettes szerencsére ekkora már valamelyest lehiggadt, ezért a két zsaru elosztotta egymás közt a feladatokat. Földesi rendelkezett speciális egészségügyi képzéssel, ezért ő a megszúrt édesapához sietett, társa pedig az elkövető felé vette az irányt.

Végig figyeltük egymást, hogy ha olyan a helyzet, akkor a késelővel foglalkozhassunk, akinél ekkor már nem volt fegyver, lenyugodott, lehiggadt. De magam is nyugtattam, beszéltem hozzá, az édesanyja is segített. Szóval tartottuk, míg kollégám ellátta a sérült apát.

– vette át a szót Albert Dávid törzsőrmester.

A szúrt seb miatt azonnal cselekedni kellett. Földesi gumikesztyűt húzott, és hozzá látott az életmentéshez.

Először megnéztem a sérülést. Egy körülbelül nyolc centi hosszú, két centi vastag vágott vagy szúrt sebet fedeztem fel a felsőtestén. Mivel ilyen esetben a sérültek sokkos állapotban lehetnek és nem érzik a fájdalmat, így körbetapogattam a testét, de más sérülést nem találtam. Levetkőztettem, megnéztem a sebet, majd nyomókötést alkalmaztam. Kényelmes pozícióba helyeztem a sérültet, körbe is kötöztem, majd a kezemet is rajta tartottam a testén a sérült rész lenyomása érdekében. Így adtam át a mentőknek. Később tudtuk meg, hogy a szúrás életveszélyes sérülést okozott, és a fiú apját még aznap meg kellett műteni.

T. Rolanddal szemben életveszélyt okozó testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság, a bíróság  elrendelte a fiatal ámokfutó előzetes letartóztatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik