Belföld

Ihászék cáfolják a bűnpártolást – Gyárfásék hallgatnak, mint a sír

Abszurdnak és jogilag teljesen megalapozatlannak tartja Ihász Sándor volt fellebbviteli főügyész védője, hogy hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással gyanúsította meg a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban a Központi Nyomozó Főügyészség. Papp Gábor szerint Ihász Sándor végig törvényesen végezte ügyészi munkáját, ezért panaszt tettek a gyanúsítás ellen, és a cáfolatot a későbbiekben részletesen kifejtik az ügyészségnek.

A Központi Nyomozó Főügyészség MTI-nek küldött közleményében az áll: a gyanú szerint a volt főügyész az akkori, illetve korábbi hivatali beosztásából eredően tudta, hogy a Fenyő János elleni gyilkosság felbujtója továbbra is ismeretlen, és felderítése érdekében a hatóságok erőfeszítéseket tesznek évek óta.

A hatóság szerint I. S. P. 2017 októberében átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát. Az átadó az utóbb felbujtással meggyanúsított egyik férfi volt, aki akkor azért fordult az általa ismert főügyészhez, hogy tanácsot kérjen tőle.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint I. S. P.-nek fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, illetve felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozó hatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta.

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki a volt főügyészt..

Kérdés, persze, hogy mit szól mindehhez Gyárfás Tamás, akit Fenyő János megölésére való felbujtással gyanúsítanak. A kényes témában Gyárfás helyett az ügyvédje, Bánáti János nyilatkozott. Íme:

Semmit nem kívánunk ezzel kapcsolatban nyilatkozni. Ebben nyilvánvalóan sor fog kerülni Gyárfás Tamás meghallgatására. Ha a hatóság feltesz neki kérdéseket, válaszolni fog. Ez egyértelműen kizárható, hogy ebben az ügyben ő vagy akár én bármit mondjunk

Kiemelt kép: Karancsi Rudolf/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik