Belföld

A Momentum alkotmányjogi panasszal él az Együtt tartozása miatt

Szerintük sérti a jogbiztonságot, hogy alig fél évvel a választás előtt változtatták meg a kampánytámogatásra vonatkozó szabályokat.

Az Alkotmánybírósághoz fordult a Momentum, mert szerintük sérti a jogbiztonság és a kellő felkészülési idő követelményét, hogy alig fél évvel a választások előtt hoztak törvényt arról, hogy az 1 százalékot el nem érő pártoknak vissza kell fizetniük a kampánytámogatást. Ez vezetett ahhoz, hogy az Együttnek 150 millió forintot kell visszafizetnie az államkasszába – emlékeztet az Index.

Az eredeti javaslat fél százalékra vonatkozott, de az MSZP javaslatára egy százalékra emelték a határt tavaly novemberben. A Momentum álláspontja azonban az, hogy egy évvel a választás előtt csak különösen indokolt esetben szabad a választásokra irányadó szabályokat megváltoztatni.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke közölte: azért nyújtanak be alkotmányjogi panaszt, mert kötelességüknek érzik, hogy ne csak saját magukért, hanem minden demokratikus párttal szemben elkövetett igazságtalanságért kiálljanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik