Belföld

„Mi vagyunk a többség” – országos ellenállást akarnak

A tüntetés szervezői minden erőszakmentes eszközt bevetnek.

A Népszava szerint országos ellenállási mozgalmat hozna létre az a főleg egyetemistákból álló csoport, amely a szombati budapesti tüntetést szervezte. A vasárnapi szavazás voksainak újraszámolását, szabad sajtót és azt követelik, hogy az

ellenzék ne magával harcoljon, hanem a kormánnyal.

Nem most dől össze a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER), de a „Mi vagyunk a többség” nevű kezdeményezéssel olyan közösséget szeretnének kialakítani, amely hosszabb távon lebonthatja a kétharmadot – mondta a lapnak Gyetvai Viktor, az egyik főszervező.

A tüntetésen felszólalók névsora egyelőre nem ismert, a szervezők csak azt árulták el, hogy pártpolitikus nem mond beszédet, de lesz olyan szónok, aki korábban a Fidesz-KDNP táborát erősítette. 

Gyetvai Viktor közölte, a következő hónapokban minden erőszakmentes eszközt bevetnek céljaikért. Elsősorban népszavazási kezdeményezésre vagy békés polgári engedetlenségre gondolunk, de minden megmaradt jogállami lehetőséget alkalmaznánk majd.

Mivel a kormánypárti propaganda már igyekszik a tüntetés ellen hangolni, azt terjeszti, hogy a demonstráción rendbontásra készülnek, ezért a  szervezők számítanak provokátorokra az Operától a Kossuth térig tartó vonuláson, ezért kértek mindenkit, őrizze meg a nyugalmát.

A rendőrség kamerák kihelyezésével készült

Ezek Kiszelly Zoltán kormánypárti politológus szerint csak

a Soros-hálózat várható szokásos provokációinak rögzítését, és az esetleges provokatőrök jobb azonosítását szolgálják.

Az elmúlt napok listázásai miatt viszont sokan attól tartanak, így azonosítják majd az ellenzéki szimpatizánsokat. A Népszava hiába kereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, hogy megtudja, mi a cél a felvételekkel, hogyan kezelik a videókat, de Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint jogilag nincs semmi kivetnivaló a bűnmegelőzési céllal készült felvételekkel. A kérdés az, mi lesz a videók sorsa. A TASZ szerint azokat, – ha nem történt rendbontás – öt napon belül meg kell semmisíteni, a rendőrség csak akkor elemezheti, ha ez szükséges valamilyen szabálysértés miatt.

Gulyás nem készül gyújtogatásra

HÍR TV szúrta ki, hogy videoüzenetben utasította vissza Gulyás Márton, hogy külföldről hívott rendbontókat a ma esti, kormányellenes tüntetésre. Az ellenzéki aktivista hangsúlyozta, ő nem szervezője a demonstrációnak, részt vesz rajta, de nem tervezi, hogy felszólal.

„Semmifajta agresszív, gyújtogatásra, rongálásra és egyebekre nem készülök, sem én, sem tudomásom nincs olyasmiről, hogy ilyet bárki szervezne. Nyilván, ha tudnám, akkor A: lebeszélném az illetőt, mert semmi szükség rá, sőt kifejezetten káros. B: hogyha azt tudnám, hogy az illető egyébként erre készül, és nem tudnék semmit tenni az ellen, hogy ezt megakadályozzam, akkor nyilván értesítem a rendőrséget.

Gulyás így reagált arra, hogy a kormánypárti bulvársajtó azt híresztelte, hogy szavára Budapestre érkeznek olyan anarchisták, akik részt vettek tavaly nyáron a hamburgi, globalizációellenes zavargásokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik