Belföld

Még a Hezbollah szerint sem lesz világháború a mostani konfliktusból

Nem valószínű, hogy a Szíriával kapcsolatosan kialakult legutóbbi válság átcsapna totális háborúba vagy közvetlen konfliktusba az Egyesült Államok és Oroszország között – jelentette ki pénteken Sejk Naím Kászim, a szíriai rezsimet támogató Hezbollah libanoni síita milícia helyettes vezetője.

Kizártnak tartjuk, hogy a helyzet közvetlen amerikai-orosz összecsapássá vagy széleskörű hadiállapottá váljon

– mondta Kászim az al-Dzsumhúríja libanoni napilapnak adott interjújában.

A körülmények nem utalnak arra, hogy egy totális háború alakul ki (…), hacsak Donald Trump amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök teljesen el nem veszíti az eszét

– tette hozzá.

A Szíria körüli helyzet azért éleződött ki a szokásosnál is jobban, mert helyi jelentések szerint múlt szombaton gáztámadás érte a Damaszkusz mellett fekvő Dúmát.

Donald Trump amerikai elnök korábban azzal fenyegetőzött, hogy a történtekre válaszul az Egyesült Államok katonai csapást mér a szíriai kormányerőkre.
Damaszkusz tagadja, hogy vegyi fegyvert vetett volna be. A szíriai rezsimet támogató Moszkva pedig azt mondta, a nemzetközi közösség legfőbb feladata jelen pillanatban az, hogy – tekintettel a Washingtonból érkező fenyegetésekre – elkerülje a háborút Szíriában.

Az Izrael-ellenes Hezbollah fegyveres szárnya az egyik legfontosabb szövetségese a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erőknek a hét éve tartó polgárháborúban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik