Belföld
AppleMark

Oszlopháború: Simicskának kedvezett a bíróság

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 04. 12. 17:34

Az önkormányzat által említett felmondási okok megalapozatlannak találtattak.
Korábban a témában:

Hiába tett a fővárosi önkormányzat felmondó nyilatkozatot, nem szűnt meg a szerződés a főváros és a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft. között – közölte csütörtökön a Fővárosi Törvényszék.

Emlékeztetnek, hogy a felek 2006. szeptember 28-án kötöttek szerződést utcabútorok telepítésére, üzemeltetésére és reklámcélú hasznosítására, amit a fővárosi önkormányzat 2015 októberében felmondott. A Mahir bírósági keresetet adott be az önkormányzat ellen.

Ekkor tört ki az emlékezetes „oszlopháború”, amely során a főváros elkezdte elbontani a cég hirdetőoszlopait. Ezt a bíróság azután megtiltotta számára. A Fővárosi Törvényszék először 2016 szeptemberében hozott első fokú ítéletet, amelyben megállapította, hogy a felmondó nyilatkozat hatálytalan. Ezt a Debreceni Ítélőtábla 2017 februárjában helyben hagyta.

Ezután a Kúria az eljárás részbeni megismétléséről döntött, ennek során született az újabb, csütörtöki első fokú ítélet.

A Mahir arra hivatkozott, hogy az önkormányzatot sem jogszabály, sem szerződés alapján nem illette meg rendkívüli felmondási jog, ellenben szerződési előírás volt, hogy a vitás kérdéseket tárgyalás útján rendezzék. Azt joggal való visszaélésnek tartja a cég, ha valaki az azonnali hatályú felmondási jogot az ok észlelése után több évvel akarja érvényesíteni.

Az önkormányzat azzal védekezett, hogy a felperes több száz oszlopot tulajdonosi hozzájárulás nélkül helyezett ki, karbantartási hiányosságokat észleltek, illetve internetes terminált tartalmazó oszlopok helyett wi-fi-s oszlopokat helyeztek ki, amelyeknél lassú volt a kapcsolat. Felmondási okként azt is megjelölték, hogy fontos közérdekből szükségük van az adott közterületekre.

A bíróság megállapította, hogy az önkormányzatot jogszabály alapján megillette a rendkívüli felmondás joga, de szerintük az alperes által közölt, és a perben figyelembe vehető felmondási okok megalapozatlanok.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.