Belföld

Egyetlen grafikon arról, hogy miért nyert ennyire a Fidesz

Zsiday Viktor, a Citadella alapkezelő vezetője írt egy blogbejegyzést arról, hogy miért nyerhetett ennyire a Fidesz. Eddig alapvetően ezt a kormányzati kommunikáció és a politikai tematizálás felől nézte mindenki, de van még egy fontos elem: a gazdaság.

Zsiday szerint az embereket leginkább az érdekli, hogy nő-e a gazdaság vagy nem, van-e állásuk vagy nem, nő-e a fizetésük vagy nem. 

Ha megnézzük a modernkori Magyarország választásainak történetét, akkor ugyanezt látjuk, amire készített illusztrációként egy ábrát is.

A vízszintes tengelyen az látható, hogy mekkora reálbér-növekedés történt az adott kormány alatt, a függőlegesen pedig az, hogy listán a következő választáson hány darab szavazatot kaptak az előző választáshoz képest.

Zsiday azt írja, az összefüggés teljesen egyértelmű: ha van bérnövekedés, akkor megtartható vagy növelhető is az aktuális kormánypártra szavazók száma, ha csökkennek a bérek, akkor viszont elpártolnak tőlük a szavazóik. 

Mivel a 2014-17 közötti időszakban igen magas bérnövekedés volt, így nem csoda, hogy a Fidesz szavazóinak száma nőtt, írja Zsiday, aki szerint, mivel a következő 2-3 évben valószínűleg további gyors bérnövekedés lesz, ezért valószínűleg a kormánypárt népszerűsége magas marad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik