Belföld
Paszab, 2010. június 8.
A harmadik osztályos Bódi Szabolcs könyvet olvas egy tanóra elõtt a paszabi Turi Sándor Általános Iskola osztálytermében 2010. május 28-án. A településen az esélyegyenlõséget szolgáló intézkedéseket támogató kormányzati program támogatásával valósult meg a hátrányos helyzetû tanulók integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítésének pedagógia programja, amelynek egyik legfontosabb eleme a szülõkkel való kapcsolattartás erõsítése. Raduj István, a Nemzeti Erõforrás Minisztérium cigány származású vezetõ tanácsosa szülõi értekezleteken találkozik a gyerekek szüleivel, akikkel az iskolába járatás alapvetõ szabályaitól a pedagógusokkal való kapcsolattartásig több témakört beszélnek végig.
MTI Fotó: Balázs Attila

Pert vesztett az Emmi, 50 milliós bírságot kell fizetnie

24.hu
24.hu

2018. 04. 11. 16:52

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány pert nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, tudta meg a Hír TV Riasztás című műsora. Az alapítvány a roma gyerekek iskolai elkülönítése miatt fordult a bírósághoz, az ítélet szerint pedig

a minisztériumnak ötvenmillió forint bírságot kell fizetnie, 13 iskolában pedig nem indíthatnak első osztályt.

Az alapítvány tíz éve pereskedik és próbálja rávenni az Emmit, hogy lépjen fel az iskolai szegregáció ellen. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány jogásza elmondta, egy úgynevezett cigány osztályban az oktatás minősége sokkal rosszabb, mint egy integrált iskolában, ezeknek a roma gyerekeknek pedig esélyük sem lesz a többségi társadalom által elfogadott és megbecsült minták követésére.

Budapest, 2015. szeptember 1.
Elsõ osztályos diákok a budapesti Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanévnyitó ünnepségén 2015. szeptember 1-jén.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Tíz pofon, amit a kormány az oktatásnak adott
Bemutatjuk a legfájóbb sebeket, amiket az elmúlt nyolc évben ejtettek az oktatáson.

A perben összesen 28 általános iskola szerepelt, ezekről a bíróság ma kimondta, hogy jogellenesen különítette el a roma tanulókat, ezek közül 13 intézmény a mai napig változatlan formában működik, ezekben az iskolákban így nem lehet új első osztályt indítani, illetve deszegregációs tervet kell kidolgozni.

A Fővárosi Törvényszék ítélete ellen harminc napjuk van a fellebbezésre.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Balázs Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

Kommentek

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.