Belföld

Újabb fideszes mandátum a határon túli szavazatok miatt, biztos a kétharmad

Tegnap éjszaka és egészen nem sokkal ezelőttig 133 mandátumon állt a Fidesz-KDNP a választási iroda adatai szerint. Pont ennyi kell az Országgyűlésben a kétharmados többséghez. Most viszont már 134 mandátumot jelez 98,96%-os feldolgozottságnál az NVI a Fidesz-KDNP számára.

Ennek az oka, hogy a levélszavazatok feldolgozása még tart, és a határon túl leadott szavazatok 95%-át a kormányoldal kapta.

Ennek eredményeként most a Fidesz-KDNP újabb listás mandátummal gyarapodott a Jobbik rovására. Tehát ha minden így marad, a Fidesz-KDNP-nek 134, a Jobbiknak viszont 26 helyett csak 25 mandátuma lesz a parlamentben. (A kieső Stummer János, a párt VII. kerületi képviselőjelöltje, helyette az a fideszes Csizi Péter kerül be, aki Pécsen kikapott Mellár Tamástól, de így listán képviselői helyet szerez.)

Ezzel teljesen biztosnak látszik a kormányoldal kétharmados többsége, ami még akkor is megmaradna, ha a külképviseleteken leadott szavazatokkal egy egyéni mandátumot elveszítene.

Ha ilyen arányban növekszik a Fideszre adott listás szavazatok aránya (még csak alig százezret számoltak meg a levélszavazatok közül), akár még az MSZP-Párbeszéd is elbukhat egy listás mandátumot a határon túli szavazatok miatt.

Ezen csak az változtathat, ha a külképviseleteken, illetve átjelentkezéssel szavazók között rosszul szerepel a Fidesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik