A következő élő közvetítés része Újabb fideszes mandátum a határon túli szavazatok miatt, tuti a kétharmad

The Guardian: Orbán győzelme súlyos kihívás az EU-nak

Biztosan lehetne fogadni rá, hogy kevesen ünneplik Brüsszelben Orbán Viktor hangos győzelmét, írja a The Guardian. A lap szerint a negyedik ciklusára megválasztott menekültellenes, nacionalista vezető súlyos kihívást jelent az Európai Unió számára.

A cikkben úgy fogalmaznak, mióta Orbán 2010-ben újra hatalomra került, ő és a pártja elfojtotta a demokráciát az országban, gátolta az igazságszolgáltatás függetlenségét és lecsapott a független médiára. Mindezt idegengyűlölő retorika kísérte a menekültek, Brüsszel és Soros György ellen.

Az EU, amely idáig a Brexittel küzdött, most egy olyan országgal szembesül, amely a kontinens szívében elengedi a liberális értékeket, de továbbra is felveszi a csekkeket

– fogalmaz Jennifer Rankin, a vélemény szerzője.

Megjegyzi, az Európai Bizottság ezzel együtt nem lát szisztematikus problémát. A jelenlegi bizottság mandátuma 2019-ben lejár, Jean-Claude Juncker pedig informátorok szerint nem igazán akarja felvenni a harcot Orbánnal.

Mindkét politikus az Európai Néppárt tagja, amely mindeddig megvédte Orbánt a kritikáktól. Mégis, a vasárnapi választások előtt a párt tagjai azt remélték, hogy a magyar miniszterelnök majd vált.

Rendkívül szókimondó volt, mert a választások miatt radikalizálódott. Azt hiszem, moderálni fogja magát és ésszerűbben cselekszik majd

– mondta egy neve elhallgatását kérő néppárti tag a lapnak.

 

Kevésbé vannak erről meggyőződve azok, akik végig követték Orbán karrierjét. Laurent Pech, Middlesex Egyetem jogi professzor azt ecsetelte, hogy a politikus egyre és egyre ambiciózusabb, és hogy úgy érzi, a politikai helyzet neki kedvez.

 

A lap szerzője a cikk végén úgy fogalmaz, az EU a liberális demokráciák csoportja, amelyekben a tagállamok független bíróságokon és ellenőrzéseken alapulnak.

Bár a tét nagy, kevés jel utal arra, hogy az európai vezetők készen állnak szembeszállni Orbán Viktorral

– zárta szavait az újságíró.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik