Belföld választás 2018

Kovács Gergő: A taktikai szavazás tévedés, a balos sajtó propagandát tolt

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 04. 09. 16:29

Kovács Gergő, az MKKP elnöke csalódott a baloldali sajtóban: szerinte ugyanolyan propagandát folytattak, mint a kormánypárti társaik. Csak éppen a taktikai szavazás mellett. A választási eredményekről, az ellenzéki pártok bukása miatt érzett esetleges felelősségről és az alaptörvényről beszélgettünk.
Az előzetes várakozások szerint szerepelt a vasárnapi országgyűlési választásokon a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP). 1,7 százalékos támogatottságukkal ugyan nem kerültek be a parlamentbe, viszont nem kell visszafizetniük a kampányra kapott 150 millió forintot, ami már betömött kátyukban, játszóterekben és a Walesi Magyar Környvtárban van. A viccpárt ugyanis úgy döntött, hogy értelmes célokra szeretnék költeni a közpénzt: a Rózsa Sándor I. Népi Kampánypénz Tékozló Alap keretére bárki pályázhatott. Kovács Gergővel, az MKKP elnökével a választás tanulságairól és a vereség felelőseiről beszélgettünk.
Korábban a témában:

Változott egy kicsit a széljárás a médiában a Kutyapárttal kapcsolatban. A választás előtt a 444.hu-n jelent meg véleménycikk arról, hogy a párt keresztbe tehet az ellenzéknek, ha nem áll bele a taktikai szavazásba, ma reggel pedig ennek igazolását látták abban, hogy a fideszes Simicskó István pár száz szavazattal vitte el az XI. kerületet.

Mire alapozza bárki azt a prekoncepciót, hogy a kutyapártosok átszavaztak volna más jelöltre? Aki az MKKP-t választotta, az nem vagy érvénytelenül szavazott volna. Az egész magyar balos média is durva propagandát tolt, ugyanúgy, mint a kormánymédia, ami óriási csalódás. Erőltették a taktikai szavazást, ami egy teljesen téves koncepció volt már a kezdet kezdetén. Az egész arra volt jó, hogy azokat a kispártokat, akik az utóbbi években úgy-ahogy meg tudták szervezni magukat és nem voltak teljesen elviselhetetlenek, kiszorították, tönkretették. Ilyen az Együtt, az LMP és tulajdonképpen a kutyapárt is. Csak kárt okozott.

Pest megye 2-es választókerületében Szél Bernadettet csak pár száz szavazat választotta el a győzelemtől, az MKKP pedg bőven ezer voks fölött kapott…

Jó, akkor elismétlem. Aki a mi jelöltünkre szavazott, az akkor sem választotta volna Szél Bernadettet, ha visszalépünk.

Csúsztatás azt sulykolni, azt a benyomást kelteni a puszta kérdésfeltevéssel is, hogy szavazatokat vettünk el más pártoktól. Olyanokat vittünk szavazni, akik a többi pártban nem láttak perspektívát. A balos sajtón most végigsöpör a hibáztatási vágy és nem tudnak másra mutogatni, csak akik kimaradtak az általuk favorizált taktikai szavazásból. Összehívták a Nemzeti Összhibáztató Bizottságot, ami megállapította, hogy a kutyapárt a hibás. Wow.

Elégedett a választási eredményeikkel?

Nagyjából erre számítottunk. Egy százalék alatt el kellett volna szöknünk, hogy ne kelljen visszafizetni a 150 milliót, öt százalék fölött pedig elmentünk volna valamilyen méregdrága luxusútra. Így a következő négy évben megkapjuk az állami támogatást, amit a kampánypénzekhez hasonlóan megpályáztatunk. Nagyon megijedtünk, hogy ilyen sok pénzt kapunk, de nagyon jó látni, hogy örömet okoztunk vele.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Melyik a kedvenc, tékozló alapos projektje?

A gerillakátyuzás. Nem kátyukat csináltunk, abból van elég, betömtük őket. Esztétikusan. De mindet szerettem. Tök jó érzés volt jót tenni.

Aggódik a következő négy év miatt?

Hát, nem vagyok annyira bizakodó. A Fidesz megint milliárdokat költ majd gyűlöletkampányokra, és nem csinálnak semmi értelmeset. Mi meg majd megpróbáljuk ennek az ellenkezőjét.

Folytatjuk az eddigi munkánkat, fontos társadalmi ügyekre hívjuk fel a figyelmet. Már elég sok passzivistánk van, ha nekilendülünk valaminek, általában sikerülni is szokott. Abba azért félemetes belegondolni, hogy négy évig Gyurcsány Ferenc és a szocialisták lesznek a Fidesz ellenzéke, hogy a DK frakciót hozhat létre, hogy ezek az emberek már megint beülhetnek a Parlamentbe.

Üzen valamit a miniszterelnöknek?

Orbán Viktor legközelebb szavazzon a kutyapártra. Bár simán meglehet, hogy most is ránk szavazott.

Milyen programmal győznék le a Fideszt négy év múlva?

Magyarországon egyszavas programmal lehet választást nyerni, úgyhogy mi is csak ennyit mondunk egyelőre: folytatjuk.

Mire számít, hozzányúl a Fidesz az alaptörvényhez?

Nem tudom, de úgy látom, hogy ez a Fidesznek majdnem mindegy. Amíg nem volt kétharmaduk, sima feles törvényekkel nyomták át az akaratukat az Országgyűlésen. De ha egyszer nekünk lesz kétharmadunk, beleírjuk az Alaptörvénybe a programunkat: örök élet, ingyen sör. És az nem gránit, hanem még keményebb, gyémántszilárdságú lesz, hogy még többször át lehessen alakítani.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.