A következő élő közvetítés része Újabb fideszes mandátum a határon túli szavazatok miatt, tuti a kétharmad

Fidesz-szavazó a New York Times-nak: A migránsok háborút akarnak

Mint minden jelentős külföldi lap, úgy a New York Times is részletesen foglalkozott az április 8-i országgyűlési választásokkal.

Marc Santor, a cikk szerzője arról ír, Orbán Viktor – aki a korábbi szovjet blokk tagját egy vibráló demokráciából egy fél autokratikus állammá alakította – elsöprő győzelmet aratott. Megjegyzi, a Fidesznek most már megvan az ereje, hogy kedve szerint módosítsa az alkotmányt.

 

Mint fogalmaz, Orbán sikere felbátoríthat más olyan vezetőket is, akik hasonló kottából játszottak, köztük a közeli Lengyelországban is, ahol kormányzópárt nyíltan követte a magyar miniszterelnök taktikáját.

Kiemelte, ahelyett, hogy Franciaországról vagy Németországról venne példát, Orbán elismerően beszélt olyan autokratikus rendszerekről, mint Törökország vagy Oroszország, Magyarország mégis nagyban függ ez EU-s forrásoktól.

 

Bár Orbán szisztematikusan visszaélt az állam eszközeivel, Brüsszel nem tudott hatásosan nyomást helyezni rá

– áll a cikkben.

A New York Times aztán rátért a vasárnapi választásokra: most elmondhatták az állampolgárok, hogy mi a véleményük.

Sikerült is beszélniük egy szavazóval. A 48 éves Boda Attila szerint az országát ért fenyegetés jelentő. Mindkét ikszet a Fideszre húzta be.

Nem akarjuk, hogy migránsok jöjjenek Magyarországra. Nem akarnak integrálódni és csak a saját törvényeiket tisztelik. Háborút akarnak, az Iszlám Állam küldi őket Európába

– fogalmazott.

Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója úgy látja, a választás tisztességtelen volt. Szerinte az egész intézményrendszer egyetlen pártnak kedvez, ami ellen nem tudta felvenni a versenyt az ellenzék.

 

 

 

 

Zgut Edit, a Political Capital elemzője arról beszélt, hogy Orbán sikeresen keltett gyűlöletet az országban. Mint mondta, Orbán azért keltette azt a látszatot, hogy a migráció áll a nyugatról érkezett támadások mögött, hogy a korrupciós ügyekről elterelje a figyelmet.

A New York Times megszólaltatott egy nyugdíjas angoltanár is, akit még a gazdasági növekedés sem tántorított el attól, hogy Orbán ellen szavazzon.

Nem szeretem a helyi ellenzéki jelöltet, akire szavaztam, de ezt kellett tennem, nem volt választásom. Véget akarok vetni a korrupciónak. Orbán migráns- és Soros-ellenes retorikája elfogadhatatlan. Azt hittem, hogy idős koromra szép napok elé nézek. De most úgy érzem, hogy a lelkemet meggyújtották

– mondta Kovács Ilona.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik