Belföld

Ez már Orbán vállán is komoly súly

A kormányfő szerint a magyarok bátor és bölcs döntést hoztak.

Az Echo TV-ben Orbán Viktor úgy értékelte választási győzelmét, hogy Magyarország a bátor emberek országa.

Nincs nagy nép meg kis nép, itt vannak bátor népek, bátor emberek, Magyarország a bátor emberek országa, akik világossá tették egész Európa számára, hogy a dolgokat így nem lehet folytatni. Tehát őszinte, egyenes, világos beszédet akarunk. Meg akarjuk nevezni azt, ami gyötri ezt a kontinenst. Mi akarjuk Európát, akarjuk az Európai Uniót, sikeres és erős Európai Uniót akarunk.

A Fidesz-KDNP negyedszer újraválasztott kormányfőjelöltje emlékeztetett, azt kérték, hogy a választók érezzék át, ezen a választáson talán hosszú évtizedekre eldől az ország sorsa.

Biztos voltam benne, ha jól csináljuk, tehát, ha egyenesen beszélünk, ha világosan beszélünk, ha nem hátrálunk meg, ha nem engedjük meg, hogy eltérítsenek bennünket, akkor ez a  nép, amikor baj van, amikor veszély lehet, akkor össze fogja szedni magát, nagy számban elmennek és egybehangzó akaratot mutatnak a világnak.

Az eredményről úgy vélte, az olyan jó lett, hogy komoly súlyt jelent a vállán. Orbán szeretné, ha az ország továbbra is a földön járna, tisztában lenne a realitásokkal, de – tette hozzá – azt is látni kell, hogy Európa őszintétlenségtől szenved. Márpedig amikor egy földrész nem tudja kifejezni, mi gyötri, mitől tart, mit tart fontosnak a jövőre nézve, akkor nem egy ország katonáinak száma, hadserege, nemzeti összterméke, területe nagysága számít, hanem a gondolat és a hang tisztasága, egyenes mivolta.

Ez a mi kontinensünk, ez a mi hazánk, a tágabb hazánk, szeretjük, szeretnénk, ha a jövő ugyanolyan szép lenne a számára, mint a mögöttünk hagyott néhány sikeres évtized volt.

Orbán Viktor szerint nincs szó szembenállásról az Európai Unióval, de az EU sikeréhez őszintén ki kell mondani a gyötrő dolgokat.

A magyaroknak ebben van nagy ereje, a nyelvünk is nyilván segít, a politikai hagyományunk is arra épül, hogy az a rendes politikus, aki ki meri gondolni, amit egyébként már mindenki gondol. (…) azt hiszem testhez álló volt Magyarország számára ez a szerep. Mi udvariasan, tisztelettel, mindenkinek megadva azt, ami őt megilleti, de világosan elmondtuk, hogy mi jó, mi nem.

Szerinte Magyarország nem akarja elkövetni azokat a hibákat, amiket a nála nagyobb, gazdagabb országok elkövettek. Nem akarja, hogy Európa rámenjen ezekre a hibákra, ki akarja ezeket javítani.

A mai választás után Magyarország teljes súlyával készen áll, hogy a közös európai munkában részt vegyen.

Szerinte vasárnap a választók több fontos dologról is döntöttek, először is arról, hogy Magyarország magyar és keresztény ország maradjon.

Orbán Viktor fontosnak nevezte, hogy a kormány megvédje az eredményeket is, mert

bár Magyarország még nem tart ott, ahol tartania kellene, vagy ahol szeretne, vagy amire képes, de elindult egy magyar modell útján, ami sok tekintetben eltér más országok gazdaságpolitikájától, társadalompolitikájától, kultúrpolitikájától, de ez egy vállalható európai, az emberi szabadságot szolgáló politika.

A kormányfő szerint ebből a politikából jött az alacsony munkanélküliség, ezzel tudtak segíteni a nyugdíjasoknak, ezért van nálunk a legnagyobb családtámogatási rendszer egész Európában.

 Most aludjunk erre egyet!

– válaszolta arra a kérdésre, hogy a választás eredményével megszületett-e az általa korábban említett erkölcsi és politikai elégtétel. Beszélt arról is, hogy ez volt a legnehezebb kampányuk. Elmondta, nagyon sok jó szándék és jó akarat gyűlt össze az oldalukon, de nagyon sok rossz szándék is szembe jött velük.

Nem csak Magyarországról, a világ nem különösebben dicsőséges erőiből számosan összekapaszkodtak, hogy megállítsanak bennünket

– fogalmazott. Kitért arra is, még ő maga sem tudja felmérni a mostani döntés jelentőségét, de annyit mindannyian éreznek, hogy ez egy fontos és nagy döntés volt. Fontosnak nevezte, hogy Budapesten a várakozásokon felül szerepeltek és falusiként azt is fontosnak tartja, hogy a vidéki Magyarország a részvételben felzárkózott a városokhoz és Budapesthez.

Bölcs nép a miénk, amikor úgy érzi, hogy baj van, az ország legtávolabbi szegletében is rájön valahogy arra, hogy neki itt, most cselekednie kell.

Kiemelt kép: Echo TV

Ajánlott videó

Olvasói sztorik