A következő élő közvetítés része Újabb fideszes mandátum a határon túli szavazatok miatt, tuti a kétharmad

A Fidesz által rágalmazott civilek közölték: folytatják

Közleményt adott ki a Magyar Helsinki Bizottság, amelyben azt írják, sokan kérdezték tőlük, hogyan befolyásolja tevékenységüket a választás eredménye. Mint emlékezetes, a jogvédő szervezetet számos alkalommal támadta hazugságokkal a Fidesz, jogerős bírósági ítéletekben marasztalták el emiatt a kormánypártot. A szervezet ezekről itt írt részletesen.

Most azt közölték, hogy mindaddig folytatják jogvédő tevékenységüket, amíg szorult helyzetükben az emberek segítséget kérnek tőlük.

A Magyar Helsinki Bizottság egyidős az 1989-ben létrejött demokráciával, amelyből mára egyre kevesebb maradt. Egyesületünk átérzi a felelősséget, így meg kíván felelni annak a várakozásnak és bizalomnak, amely a bajban lévő és a hatalom fenyegetésében élő emberek felől árad felénk

– írták. A választás eredményét úgy értékelik, hogy „olyan politikai erő kapott újabb négy évre felhatalmazást és szerzett kétharmados többséget az Országgyűlésben, amelyik nyolc éves kormányzása alatt világossá tette: a jogállami és demokratikus értékeknél, az emberi jogoknál és az alkotmánynál fontosabbnak tekinti hatalmi érdekeit”.

Emlékeztetnek arra, hogy a Fidesz „az utóbbi években hadjáratot folytatott a civil szervezetek és a közélet minden olyan autonóm szereplője ellen, amelyik felszólalt a jogállamiság, az alkotmányosság és az emberi méltóság védelmében. A kampány során egyértelművé tette és mintegy államcéllá emelte: a független civil szervezeteket és jogvédőket ellenségnek tekinti, és mindent elkövet azért, hogy elszigetelje, befeketítse és felszámolja őket” – áll a közleményben.

Munkánkra ez elmúlt évtizedekben is nagy szükség volt, egy alkotmányozó többséggel rendelkező, gátlástalan hatalom idején pedig még inkább ez a helyzet

– áll a közleményben, amelyben a szervezet kifejezi: nincsenek kétségei afelől, hogy a kormányerő a neki nem tetsző szervezetekkel szemben mihamarabb és drasztikus formában beváltja fenyegetéseit. Ez szerintük nem más, mint társadalom elleni nyílt agresszió.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik