A következő élő közvetítés része Megvan a kétharmad a Fidesznek

Sokára fogjuk megtudni, ki nyerte a választást

Hét óra elmúlt, elvileg bezártak a szavazókörök. Ám ahogy négy éve, most is brutális sorok kígyóznak „urnazáráskor” több fővárosi szavazókör előtt, azoknál, ahol az átjelentkezéssel szavazók adják le a voksukat. A legtöbben talán a XI. kerületi Bocskai úton állnak sorba, onnan kollégáink élőben jelentkeznek.

A sor végén állók várhatóan csak bő két óra múlva adhatják le voksukat. És amíg ez nem történik meg, addig a választási iroda nem közöl részeredményeket, hiába kezdődik el vagy akár fejeződik be a szavazatszámlálás a többi szavazókörben. Az eredmények alakulása ugyanis befolyásolhatná azokat, akik még sorban állnak. Márpedig aki este hétig beállt a sorba, az leadhatja a szavazatát, akár még este tízkor is.

Mindez azt jelenti, hogy várhatóan még órákon keresztül nem fogjuk megtudni, hogy ki nyerte a választást. Amikor pedig az utolsó választó is szavazott, a feldolgozottság olyan magas lesz, hogy szinte a végeredményt fogjuk látni, nem tudjuk nyomon követni a változásokat.

Már ha lesz ma este olyan végeredmény, ami biztosan eligazít minket.

Van ugyanis nagyjából negyedmillió ember, akinek a szavazatáról semmit nem fogunk tudni ma este. Ők azok, akik átjelentkezéssel (belföldön, de nem a saját választókerületükben) vagy valamelyik külképviseleten adják le a szavazatukat. Ezeket a szavazólapokat, ha megérkeztek, bekeverik majd az egyik szavazókörben leadottak közé. És előfordulhat, hogy sok egyéni választókerületben olyan szoros lesz az eredmény, hogy ezek a szavazatok döntik el az adott körzet végeredményét, az egyéni mandátum sorsát. És ha sok ilyen körzet van, akár az egész választás eredménye is ezeken múlhat. Ha pedig lesz az 5 százalékos küszöb környékén egyensúlyozó párt, ők is izgulhatnak akár még egy hétig is.

Szóval az biztos, hogy hosszú esténk lesz, de az is lehet, hogy hosszú napjaink.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik