Belföld választás 2018
Budapest, 2018. április 3.
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke egy levélszavazati borítékot mutat az iroda budapesti központjában tartott sajtótájékoztatón 2018. április 3-án. Ezen a napon megkezdődött a külföldről érkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak feldolgozása.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Le kell ragasztani a borítékot, vagy nem kell?

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2018. 04. 08. 16:53

Sokféle hír terjed ezzel kapcsolatban, ezért elmondjuk, amit biztosan tudni. A Nemzeti Választási Iroda iránymutatásokat adott ki ezzel kapcsolatban. Más vonatkozik ugyanis a lakcímük szerinti szavazókörben szavazókra és az átjelentkezőkre.

Akik helyben szavaznak:

Az NVB szerint nem érvényes az a szavazólap, amelyet a szavazatszámláló bizottság nem pecsétel le a választópolgár jelenlétében. A szavazólapot tilos előre lebélyegezni, azt csak a választópolgár jelenlétében pecsételheti le, azaz érvényesítheti a bizottság egyik tagja.

Az NVB azt írja, miután a választópolgár kitöltötte a szavazólapot, borítékba teszi és az urnába dobja. Ha az urnába helyezés előtt jelzi, hogy a szavazólap kitöltését elrontotta, kérésére a bizottság az elrontott szavazólap helyett újat ad. A cserére egy esetben, és csak az urnába helyezés előtt van mód.

De azt nem írják, hogy kötelező lenne lezárni a borítékot. Ajánlott mindenesetre megtenni. 

De ne aggódjanak, ha nem is kapnak hozzá borítékot. Sok helyen eleve nem adnak, de a szavazat így is érvényes lesz.

Akik átjelentkeztek:

Azok a választópolgárok, akik nem a lakóhelyükön szavaznak az országgyűlési képviselők választásán, zöld borítékot kapnak a szavazatszámláló bizottságtól, ebbe kell belehelyezniük a szavazólapjukat. Az NVB szerint nagyon fontos, hogy

a zöld borítékot – mivel az “utazni fog” a választópolgár lakóhelye szerinti választókerületbe – lezárják.

Röviden összefoglalva tehát:

A helyben szavazóknak nem kötelező leragasztani, de ajánlott. Az átjelentkező szavazók zöld borítékot kapnak, ezt kötelező lezárni. 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.