Belföld

Gyanús levélszavazatokat találtak

A Mérce birtokába jutott egy, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) munkatársai által aláírt jegyzőkönyv, amely szerint olyan levélszavazatokat is érvényesnek nyilvánítottak, amelynél felmerül annak a gyanúja, hogy korábban felbontották őket.

Levélszavazat esetén van egy belső boríték, ebbe kerül a kitöltött szavazólap, és van egy külső boríték, amelybe beleteszik a belső borítékot. Amikor az NVI-hez megérkezik a szavazat, a külső borítéknak sértetlennek kell lennie, mert ebből látszik, hogy a szavazat leadása után senki nem fért hozzá.

A kérdéses jegyzőkönyvben az áll, hogy több csomag olyan szavazatot találtak, amelyeknél a külső boríték ragasztófelülete elszíneződött. Ez arra is utalhat, hogy a borítékot még azelőtt felbontották, hogy az az NVI-hez került volna. 

Az ellenőrzéskor az MSZP megfigyelője volt jelen, ő vetetett fel jegyzőkönyvet az esetről és kifogással is élt az NVI felé. Az esetet elvileg a Nemzeti Választási Bizottság péntek délután 3-kor tárgyalhatja, amennyiben a többség hozzájárul a napirend módosításához. A panaszos ezen kívül azt is kérte a Választási Bizottságtól, hogy tiltsa el az NVI-t a további jogsértéstől.

A Momentum péntek kora délutáni közleményében azt írta, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek a rendőrségen, hogy kiderüljön, valóban történt-e választási csalás.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik