Belföld

BBC Orbánról: Az ember, aki azt hiszi, megtámadták Európát

Ezzel a címmel jelent meg Nick Thorpe írása, amiből kiderül, hogy Orbán bátor várvédő, aki megvédi hazáját a muszlim hordáktól és, hogy még a Normafa Caféba is testőrrel jár.

Mit jelent Európának, ha Orbán nyeri megint a választásokat? – teszi fel a kérdést Nick Thorpe, a BBC kelet-közép európai tudósítója. Ahhoz, hogy közelebb jussunk a válaszhoz, és hogy megértsük, mitől ilyen sikeres itthon a Stop Soros propaganda, a magyar történelem vérzivataros eseményei felől közelíti meg a dolgokat, de kitér arra is, hogyan lett a lánglelkű és vadliberális, Oxfordban diákoskodó Orbánból Európa első számú Putyin-fanja.

Megemlíti a 2015-ös Charlie Hebdo elleni merényletet, ami után 40 ország vezetője gyűlt össze, hogy közösen ítéljék el a terrorizmust, már akkor is Orbán volt az, aki fittyet hányva az elkövetők szociálisan hátrányos helyzetére, radikalizálódásuk okaira, egyértelműen a migrációt hibáztatta, és kijelentette: „Nem engedjük, hogy Magyarország migránsok célpontjává váljon!”

Még az év májusában megépült, katonák, közmunkások és fegyencek közreműködésével a 175 km-es kerítés a szerb határon, melynek átadásánál Orbán közölte, hogy „A régi vasfüggyöny ellenünk épült, a mostani értünk!”

„Budapest kis város, majdnem minden évben véletlenül belebotlok a miniszterelnökbe” – meséli Nick Thorpe. „Ez történt a minap a Normafa Cafe-ban, amikor megjelent Orbán a testőrével, éppen asztalt kerestek.

Hello, Nick, te még élsz?” – kérdezte nem túl barátságosan. Kezet fogtunk, de a kézfogása már nem olyan határozott, mint régen. Megkérdeztem Hódmezővásárhelyről, ahol a legutóbbi időközi polgármester-választáson a Fidesz vereséget szenvedett, amire azt válaszolta, hogy biztosan megváltoztatja majd a kampány dinamikáját.

Thorpe kiemeli, hogy a kampány legnagyobb meglepetése még a Fidesz-hívek számára is az, hogy a gazdasági kérdések helyett továbbra is a migráns témát szajkózzák kifulladásig.

Orbán úgy vezeti az országot, mint egy nagy várost, aminek többmillió munkása van

– mondja  Thorpe-nak nyilatkozó Csintalan Sándor. „Ha győz, az egyetlen út, hogy megtartsa a hatalmát, ha még inkább autokrata módszerekhez folyamodik, hiszen nem lehet megszilárdítani egy olyan rendszert, amit csak a félelem és a feudális kapcsolatok tartanak össze.”

Az írás végén Thorpe azon elmélkedik, vajon hogyan fogja megítélni a történelem Orbánt, ami elmondása szerint kétesélyes: ha a kritikusai elismerik, hogy igaza volt, amikor felismerte, hogy a migráció a 21. század átka, akkora mennybe megy, ha viszont az európai értékek kerekednek felül, vagy a magyarok belefáradnak Orbán autoriter uralmába, akkor el fog tűnni a süllyesztőben.

Kiemelt kép: Fotó: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik