Belföld

Visszatámadt az ENSZ: Orbánék gyűlöletet szítanak

Már a világszervezetnek is szemet szúr az az őrület, ami Magyarországon dúl a cigányság és a menekültek ellenében.

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága csütörtökön felszólította Magyarországot, hogy lépjen fel a politikusi gyűlöletbeszéd ellen, aminek célkeresztjében a kisebbségek, a többi között a romák és a muszlimok állnak.

A bizottság felszólította Magyarországot arra is, hogy vonja vissza azt a törvényt, ami lehetővé teszi a rendőrségnek az illegális határátlépők kitoloncolását anélkül, hogy menedékkérelmet nyújthatnának be. Emellett a testület szorgalmazza, hogy a kormány utasítsa el a Stop Soros törvénytervezetet, ami felhatalmazná a belügyminisztert, hogy nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva betiltson migránsokat segítő civil szervezeteket.

A bizottság aggodalmát fogalmazta meg amiatt, hogy romák, muzulmánok, migránsok és menekültek elleni gyűlöletbeszéd hatja át a politikai vitákat Magyarországon a médiában, az interneten és egyebek közt kormány által pénzelt kampányokban is.

Az ENSZ-testület nemzetközi egyezménybe ütköző, határozatlan idejű fogvatartásnak minősíti, hogy a menedékkérőket egy tavalyi törvény alapján a tranzitzónákban gyűjtik össze, ahonnan nem jöhetnek ki. Az emberi jogi bizottság szerint a menedékkérelmeket egyenként kell megvizsgálni, és a menedékkérők mozgását nem szabadna korlátozni.

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága 18 szakértőből áll, és fő feladata azoknak az 5 évente elkészített jeletéseknek az ellenőrzése, amiket a tagállamok készítenek arról, hogyan hajtják végre és érvényesítik a politikai és polgári jogok nemzetközi egységokmányában lefektetett emberi jogokat. A testület azután tette közzé állásfoglalását, hogy független szakértői megvizsgálták a polgári és politikai jogok érvényesülését Magyarországon. (MTI)

(Kiemelt kép: facebook.com/laszlo.toroczkai)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik