Belföld választás 2018
Fotó: Bielik István / 24.hu

Török Gábor: Kis távolság van a vesztes Fidesz és a kétharmad között

24.hu
24.hu

2018. 04. 05. 11:37

Török Gábor politológus is megpróbálkozott azzal, hogy előrejelzés hiányában a ködöt szurkálja a vasárnapi választás előtt. Török azt írja,

Ha azt nézem, hogy mit mutatnak most a számok, hogyan működtek a dolgok 2014-ben, mi volt az eddigi tapasztalat stb., akkor a Fidesz számára a legrosszabb forgatókönyv a szűk abszolút többség, és akár még a kétharmad közelébe sem lehetetlen kerülniük. Ha viszont a közvetett elemekből, a kampány dinamikájából, a választói mozgásokból, a „levegőben” érezhető változásokból indulok ki, akkor nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a Fidesz végül kicsivel a 100 mandátumos vonal alá kerüljön.

Szerinte a Fidesz listás eredménye ma valahol a 2014-es környékén képzelhető el leginkább, bár sokan magasabbat mérnek ennél. Ő 40-45 százalék közé méri a Fideszt, de ha 40 százalék alá kerülne, az már komoly meglepetés és az abszolút többség elvesztése lenne.

Török szerint nagyon könnyen alakulhatnak teljesen ellentétesen a dolgok.

Az általában mindig nagyon pontos Medián 142 mandátumos, minden eddiginél nagyobb fideszes többséget becsül, ami közel tíz parlamenti hellyel haladja meg a kétharmadot. Pár százalékos elmozdulás a listás támogatottságban, a Fidesz számára kedvezőbb területi eloszlás, részvételi adat és alacsonyabb átszavazási hajlandóság esetén a szűk abszolút többségtől el tudunk jutni a kétharmadig és fordítva.

Szerinte a Jobbik 20-25 százalék között lesz majd, az ennél kevesebb és több is meglepetés lenne, de ha meghaladná, az azért kisebb meglepetés lenne. Azt is írja, hogy

a baloldal pártjainak szereplését sem könnyű előrejelezni, de az valószínűnek látszik, hogy együttesen 30 százalék körüli – talán azt valamivel meghaladó – támogatottságon osztozhatnak majd.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.