Belföld

Török Gábor: Kis távolság van a vesztes Fidesz és a kétharmad között

Török Gábor politológus is megpróbálkozott azzal, hogy előrejelzés hiányában a ködöt szurkálja a vasárnapi választás előtt. Török azt írja,

Ha azt nézem, hogy mit mutatnak most a számok, hogyan működtek a dolgok 2014-ben, mi volt az eddigi tapasztalat stb., akkor a Fidesz számára a legrosszabb forgatókönyv a szűk abszolút többség, és akár még a kétharmad közelébe sem lehetetlen kerülniük. Ha viszont a közvetett elemekből, a kampány dinamikájából, a választói mozgásokból, a „levegőben” érezhető változásokból indulok ki, akkor nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a Fidesz végül kicsivel a 100 mandátumos vonal alá kerüljön.

Szerinte a Fidesz listás eredménye ma valahol a 2014-es környékén képzelhető el leginkább, bár sokan magasabbat mérnek ennél. Ő 40-45 százalék közé méri a Fideszt, de ha 40 százalék alá kerülne, az már komoly meglepetés és az abszolút többség elvesztése lenne.

Török szerint nagyon könnyen alakulhatnak teljesen ellentétesen a dolgok.

Az általában mindig nagyon pontos Medián 142 mandátumos, minden eddiginél nagyobb fideszes többséget becsül, ami közel tíz parlamenti hellyel haladja meg a kétharmadot. Pár százalékos elmozdulás a listás támogatottságban, a Fidesz számára kedvezőbb területi eloszlás, részvételi adat és alacsonyabb átszavazási hajlandóság esetén a szűk abszolút többségtől el tudunk jutni a kétharmadig és fordítva.

Szerinte a Jobbik 20-25 százalék között lesz majd, az ennél kevesebb és több is meglepetés lenne, de ha meghaladná, az azért kisebb meglepetés lenne. Azt is írja, hogy

a baloldal pártjainak szereplését sem könnyű előrejelezni, de az valószínűnek látszik, hogy együttesen 30 százalék körüli – talán azt valamivel meghaladó – támogatottságon osztozhatnak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik