Belföld

Megvédte az Alkotmánybíróság a Fidesz plakátját

„Nekünk Magyarország az első!” – hirdeti a Fidesz úgy, hogy nem felismerhető, kinek a hirdetése. Az Ab nem tartja ezt akkora gondnak.

Hiába közölte a Kúria, hogy jogsértő a Fidesz „Nekünk Magyarország az első!” feliratú plakátja, az Alkotmánybíróság csütörtöki döntése szerint egy darabot se kell leszedni belőle – írja a Hvg.hu. A lap arra kérte a legfelső bíróságot, hogy függessze fel döntésének végrehajtását, mert az súlyos jogsérelmet okozna, a Fidesz kampányának korlátozásához vezetne.

A plakáttal kapcsolatban korábban még a Momentum Mozgalom tett kifogást a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB), ami szokás szerint ismét a Fidesznek kedvezett, nem talált kivetnivalót a poszterben. A fő gondja az volt a Momentumnak, hogy csak nagyon apró betűvel írták a plakátra, hogy az a Fideszé, és hasonlít a kormány hirdetményeire.

A Kúria április 1-én marasztalta el a Fidesz gyakorlatát és eltiltotta a további jogsértéstől. A Momentum egy konkrét plakátra hivatkozva tett panaszt anno, ez a XV. kerületben, az M3-as sztráda mentén volt, a Kúria erről döntött csak, nem az összes ilyen plakátról. Gulyás Gergely fideszes frakcióvezető erre annyit reagált, hogy a döntés gátolná a Fidesz kampányát, sértené a véleménynyilvánítási szabadságát.

Az Alkotmánybíróság ennek adott igazat, bár közölte, az ügyben még nem hozta meg végső döntését, csak a kúriai döntés felfüggesztését kéri. Hogy kinek volt igaza, az már csak a választások után derülhet ki. Mellesleg az Ab öttagú tanácsából csak Stumpf István nem értett egyet a döntéssel.

(Kiemelt kép: Facebook/Fidesz)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik