Belföld

A Jobbiknak gyanús Pintér Sándor választási intézkedése

A párt szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg után Bács-Kiskunban is tömegesen bukkantak fel rejtélyes új választók.

Román-magyar hatósági megállapodás született arról, hogy a választás napján is nyitva tart tíz olyan ideiglenes határátkelő, amelyet jelenleg csak szombatonként használhatnak a két ország állampolgárai – írja a Magyar Nemzet.  Szijjártó Péter külügyminiszter a lépést azzal indokolta, hogy számítanak rá, hogy a határon túliak nagy számban leadják a szavazatukat.

A lap emlékeztet, hogy a határon túli magyaroknak a szavazáshoz nincs szükségük határnyitásra, a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők ugyanis levélben szavazhatnak. Az átkelők megnyitásának akkor van jelentősége, ha a szavazóknak a határon belül is van lakcíme, amivel nem csak pártlistára, hanem egyéni jelöltre is szavazhatnak.

A Jobbik közleményt adott ki azzal kapcsolatban, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a választás idejére könnyített határellenőrzést rendelt el a magyar-ukrán és a magyar-szerb határszakaszokon annak érdekében, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező, de életvitelszerűen Ukrajnában vagy Szerbiában élő állampolgárok élhessenek szavazati jogukkal.

A párt szerint ez azért különösen aggasztó, mert megtudták, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye után már Bács-Kiskun megyében is előfordul, hogy egy-egy ingatlanba életszerűtlenül sok személy, döntően szerb-magyar kettős állampolgár van bejelentve. Csátalján például egy istállóban nyolcan vannak bejelentve, az üresen álló orvosi szolgálati lakásba pedig tizenhatan. De Bácsbokodon van olyan romos ház, ahol a névjegyzék szerint 167-en élnek.

A Jobbik kérte az általa delegált szavazatszámlálóktól, hogy ha egy lakcímre tömegesen bejelentkezett, idegen hangzású névvel rendelkező választópolgárok érkeznek szavazni, adataik ellenőrzése során álljanak szóba velük, és ha azt tapasztalják, hogy az illető nem beszél magyarul, kérjék az eset jegyzőkönyvezését.

Azt mondták, akárhány ukránt be lehet jelenteni, nem lesz baj
Az elvándorlás az egekben, a születésszám gödörben, mégis több ezer választóval gyarapodott Szabolcs megye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik