Belföld

Általános iskolásoknak épült, az államtitkár veje egyedül használja a lovas központot

Tápiószentmárton országgyűlési képviselőjének, Czerván Györgynek a veje kizárólagosan használja azt a több mint 45 millió forintból kibővített lovas oktatóbázist, amit eredetileg szakmai továbbképző centrumnak, valamint arra szántak, hogy majd általános iskolások sportolhassanak és ismerkedhessenek a magyar lovas kultúrával a nemzeti kerettantervvel összhangban, írja a hvg.hu.

Az országos és nemzetközi objektumra kihelyezett táblán az áll:

a Darányi Ignác Terv keretében az Európai Unió és Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás összege 45 493 074 forint.

A lap viszont iskolásokat és képzésen részt vevő lovassportólat sem talált, amikor a helyszínen járt.

Nem sokkal később terepjáróval érkezett meg ifjabb Galbács Ferenc fogathajtó feleségével, Czerván György lányával. Azt állította, ő csak egy sima bértartó, vagyis rendszeres díjért cserébe tartja ott a lovait, pedig a helyiektől származó információk szerint kizárólagosan ő használja napi szinten az ingatlant.

Mivel a lap forrásaitól arról is értesült, hogy a lovak nem a sajátjai, végül beismerte, hogy valóban mindegyik a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság tulajdonában van.

Az újságírókat nem engedte be a létesítménybe, mondván

erre nem adhat felhatalmazást.

Ifjabb Galbács Ferenc ezután azt mondta, tényleg egyedül használja a lovas központot, az ingatlanhoz nincs kulcsa, csak a lovakhoz. A lovakat állítólag azért kapta az állami ménesgazdaságtól, mert ő a sportegyesület tagja. Tudott róla, hogy a tervek szerint itt többek közt helyi általános iskolások képzését, sportolását kellene megvalósítani, de ez majd most nyártól lesz.

A hvg.hu megkereste a település polgármesterét is. A független Györe László nem hallott róla, hogy egyáltalán működne ott bármi.

Mint fogalmazott, a lakosságtól mindenről értesül, így biztosan tudna arról, ha az uniós támogatással elkészült lovas központban konferenciákat, hazai és külföldi szakembereket vonzó képzéseket tartanának.

Czerván György államtitkár a Földművelésügyi Minisztérium sajtóosztályán keresztül egyetlen mondatban reagált a lap értesüléseire:

Czerván György államtitkár úr megkér minden újságírót arra, hogy amennyiben törvénytelenség jut a tudomásukra, azzal kapcsolatban tegyék meg a szükséges jogi lépéseket!”

Gyerekeknek szánták, Semjén barátja kapta meg a szállodát
A bérbeadás előtt uniós pénzből újították fel a szállodát.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik