Belföld

Ajánlott a német iskolában, hogy a fideszes vezette német listára szavazzanak

A leendő elsősök szüleivel egyikük szerint közölték, kötelességük a nemzetiségi névjegyzékbe való felvétel. Azt nem említették, hogy egy fideszes vezeti a német nemzetiségi listát.

Fura dolog történt a szombathelyi Reguly Antal Általános Iskola nyílt napján: a leendő elsősök szüleit arra kötelezték, hogy iratkozzanak fel a német nemzetiségi választási listára, és szavazzanak arra. Ez azért rizikós, mert aki ezt teszi, az elveszti a jogot, hogy pártlistára voksoljon – írja a Nyugat.hu.

Mindez azért rizikós, mert a német nemzetiségnek van rá egyedül esélye, hogy parlamenti képviselete legyen, a listájukat viszont a fideszes Ritter Imre vezeti.

A helyi lap megkereste az iskola igazgatóját, Zielbauer Györgyöt, aki elmondta, az iskola fenntartója az Országos Német Kisebbségi Önkormányzat, csak német nemzetiségi gyerekeket vehetnek fel. Erről nyilatkozniuk kell a szülőknek is. Azonban szerinte nem volt kötelező, csak ajánlották, hogy a választási nemzetiségi listára is iratkozzanak fel, hogy legyen a németeknek parlamenti képviseletük.

Az igazgató szerint következménye nem lesz, ha valaki nem iratkozott fel, pár szülő vissza is utasította ezt. Érdekes, hogy Fiedl Tamás, a város német nemzetiségi önkormányzatának elnöke kijelentette, ne csak akkor álljanak ki az emberek a német nemzetiség mellett, amikor előnyük van belőle, hanem akkor is, ha valamit kérnek tőlük.

(Kiemelt kép: Google Street View)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik