Belföld

A Jobbik gyulai képviselője nemet mondott a helyi zsidó temető felújítására

Bod Tamás, az Együtt Békés 4. számú választókerületének képviselőjelöltje közölte, hogy Gyula városa 20 millió forintot nyert el a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványtól, hogy rendbe hozza a gyulai zsidó temetőt. Erre mondott nemet a Jobbik gyulai képviselője, Csengeri Lajos.

Mindez a gyulai képviselő-testület legutóbbi ülésén történt, ahol nem szólalt fel a Jobbik képviselője, így ott nem is indokolta döntését. Utóbb derült ki, hogy ezt megelőzően az egyik bizottsági ülésen azzal érvelt a gyulai zsidó temető rendbetétele ellen, hogy abban nem vállal anyagi hozzájárulást a temető tulajdonosa, a MAZSHISZ, másrészt a pályázat 10 éves fenntartási kötelezettséget ró Gyula városára. Ez – Csengeri Lajos szerint – súlyos adófizetői terheket ró a jövőben az önkormányzatra.

Bod Tamás közleményében azt írta:

mindez már önmagában sem igaz, de vegyünk előre más szempontokat és érveket! Lehet-e, szabad-e a Holokausztban megsemmisített közösség emlékezetét csupán pénzügyi és költségvetési kérdésként kezelni? Semmiképp sem. Elhallgatható-e az, hogy az elmúlt közel 30 évben a temető tulajdonosa megközelítően 5 millió forintot fordított a gyulai zsidó temetőre és gondnoka révén, ahogy tudja, rendben tartja ma is? Semmiképp. Véka alá lehet-e rejteni, hogy a rendszerváltás óta a mindenkori gyulai önkormányzat összesen alig pár százezer forinttal támogatta a temető állagmegóvását?Semmiképp.

Hozzátette, a pénzügyi és költségvetési érvelés azért is hibás a zsidó temető esetében is, mert ezek alapján egyetlen helyi fejlesztésre sem szabadna pályázni.

Csengeri Lajos az Együtt képviselőjének kérdésére azt válaszolta, nem faji előítéletek miatt, hanem költségvetési okok miatt döntött a nem mellett.

A többség támogatta a gyulai zsidó temető felújításáról szóló előterjesztést, így a jobbikos képviselő nem szavazata sem gátolja a programot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik