Belföld

A jövő pénteken este szülő nő nem szavazhat

Nem élhet ugyanis szavazati jogával, aki jövő pénteken 16 óra után kerül kórházba, és még vasárnap is ott lesz.

Az Infostartnak Pálffy Ilona azt mondta, a mozgóurnát odaviszik, ahol a választó a névjegyzékben szerepel. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője szerint aki szavazókerületében kerül kórházba, ugyanúgy kérhet mozgóurnát, mint otthonra, máshová csak akkor, ha átjelentkezik, de ennek határideje a választást megelőző péntek 16 óra.

Ha már tartósan bent van, és nem hirtelen került kórházba, akkor lehet azt kezdeményezni, hogy menjenek ki hozzá.

Aki ezt követően kerül kórházba, nem élhet szavazati jogával.

Az április 8-án dolgozóknak az NVI vezetője azt javasolta, jelentkezzenek át a munkahelyükhöz közeli választókerületbe, a munkában kis szünetet tartva adják le voksukat.

A mozgáskorlátozottakat akadálymentesített szavazóhelyiségek, mozgóurna segítheti, utóbbit jövő péntekig lehet kérni levélben, személyesen, online vagy meghatalmazott útján, vagy vasárnap 15 óráig a szavazatszámláló bizottságoknál. A vakoknak és gyengénlátóknak Braille-sablont biztosítanak,
melyet a szavazókörben igényelhetnek.

A választójoggal rendelkező, börtönbüntetésüket töltő elítéltek is mozgóurna segítségével szavazhatnak. Az átjelentkezést és az urna igénylését a börtönigazgató gyűjti össze, és juttatja el az illetékes választási irodához.

Kiemelt kép: MTI / Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik