Belföld

Kirúgják a pártból a Fidesszel kollaboráló LMP-st

Barta Jánosnak mindenképpen kellett tudnia arról, hogy a kormánypárt gyűjt neki aláírásokat.

Felfüggeszti az LMP annak a képviselőjelöltnek a párttagságát, akinek a Fidesz gyűjtött aláírásokat – közölte az ellenzéki párt. Barta János jelöltségét is visszavonják, mert az LMP szerint a Fidesszel semmilyen együttműködés nem megengedhető.

Barta János a Civil Rádión, Fiala János reggeli műsorában elismerte, hogy a Fidesz is gyűjtött aláírást az LMP-nek, annak ellenére, hogy ő ezt nem kérte. Szerinte azért tette ezt a kormánypárt, mert az ellenzék megosztására játszik, és nem voltak biztosak abban, hogy az LMP-s jelölt összegyűjti-e ajánlásait.

Mint megírtuk, Barta történetében az nem stimmel, hogy a Fidesz csak olyan ajánlóívet tudott kitölteni, amit az LMP-s jelölt vett át a választási irodán, vagyis tudnia kellett róla, hogy a kormánypárt aláírást gyűjt neki.

Az LMP közlése szerint a Fidesz számtalan helyen bizonyíthatóan visszaélt az állampolgárok személyes adataival, amihez egy ellenzéki párt sem asszisztálhat, és ha bárki ilyet tapasztal, akkor feljelentést kell tenni. Mivel Barta ezeknek az elvárásoknak nem tett eleget, a felfüggesztés és a jelöltség visszavonása mellett kizárási eljárást is indítanak ellene.

Barta az Indexnek azt mondta, a kizárásáról a párt elnöksége önállóan nem hozhat döntést, azt az etikai bizottságnak is tárgyalnia kell. A Fidesszel való együttműködést tagadta, azt állította, egy volt MDF-es ismerősének adott ajánlóíveket, aki azt ígérte, hogy volt MDF-esek között gyűjt aláírásokat. Szerinte csak azért akarják kizárni, mert ő önállóságpárti, míg az LMP vezetőségének nagy része összefogáspárti, és így tudják visszaléptetni az MSZP-s Tóth Csaba javára.

Barta a Budapest 8. számú egyéni választókerületben indul az április 8-i választáson. Bár az LMP ezek után nem tekinti jelöltjének, ahhoz, hogy egyáltalán ne szerepeljen a szavazólapon, saját magának kell visszalépnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik