Belföld

A jobbikos jelölt alig marad le a fideszestől Békéscsabán

Az Iránytű Intézet Békés megye 1. számú választókerületéről szóló kutatása szerint a körzetben az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 37 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP jelöltjére, Herczeg Tamásra.

  • Tőle csak 4 százalékponttal lemaradva a jobbikos Kocziha Tünde a választók 33 százalékának támogatottságát tudhatja maga mögött.
  • Az MSZP-P és a DK közös jelöltjére, Nagy-Husszein Tiborra 20 százalék szavazna.
  • A Momentum jelöltje 4, az LMP jelöltje 3 százalékon áll.

A megyén belüli fideszes érdekcsoportok több éves, egymással való küzdelme meglátszik a Fidesz csökkenő békéscsabai támogatottságán, a szisztematikusan építkező Kocziha Tünde ezért jó eséllyel egyéni képviselői mandátumot nyerhet. A DK-s jelölt – Csongrád megyei révén – alacsony ismertséggel rendelkezik, így csupán az MSZP és a DK szavazóit tudja integrálni. Kocziha Tünde jelentős mértékben felülreprezentált a pártot választani nem tudó bizonytalan szavazók körében, illetve irányába átszavazás figyelhető meg más pártok szavazói részéről (LMP, Momentum, MKKP).

A 2014. évi országgyűlési választáson Vantara Gyula (Fidesz-KDNP) az érvényes szavazatok 41,1 százalékával szerzett mandátumot, a baloldali összefogás jelöltje, Miklós Attila Zsolt végzett második helyen az érvényes szavazatok 27,2 százalékával, míg a Jobbik jelöltje, Dr. Dévényi-Dabrowsky Géza Dániel 20,8 százalékon végzett. Az erőviszonyok tehát nagymértékben módosultak az elmúlt négy évben. Az LMP jelöltjének, Takács Péternek a támogatottsága 6 százalékot eredményezett.

A pártot választani tudók 38 százaléka a Fidesz-KDNP-re, 27 százaléka a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP-P ebben a kategóriában 11, a DK 10 százalékon áll. A választókerületben az LMP és a Momentum is 5 százalékos támogatottsággal bír, míg az MKKP 2, az Együtt 1 százalékon áll.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik