Belföld

Gyanús mellékállás miatt nyomoznak egy svájci fegyvergyártó alkalmazottja ellen

Nem a RUAG nevű cég ellen nyomoznak a hatóságok, és az nem érinti a magyar leányvállalatokat sem.

Az előző héten írtunk róla svjáci sajtóértesülések alapján, hogy nyomozás zajlik a RUAG svájci légialkatrész- és fegyvergyártó cég ellen. A dolog azért érdekes, mert leányvállalatuk üzeme működik a Heves megyei Sirokon és Egerben is. A RUAG is reagált a megírtakra.

Azt írják közleményükben, hogy a Svájci Főügyészség nem a cég ellen nyomoz, hanem egy dolgozó ellen, akit azóta felmentettek. A RUAG nem tudott a dolgozó be nem jelentett melléktevékenységéről, amiről a nyomozás miatt nem árulnak el többet, pláne, hogy megilleti az ártatlanság vélelme az illetőt. Annyit elárultak, hogy nem adott el RUAG-termékeket a cég beleegyezése nélkül.

Azt is írják, a lezajlott házkutatások is az egyénhez kapcsolódnak, a cég magyar üzemeiben ilyesmi nem történt, csak egyetlen sávjci irodában. A vállalat kezdeményezte az ügyészségnél a vizsgálatot azután, hogy belső jelentési rendszerében valaki kiszivárogtatta az esetet.

A RUAG szerint nem igaz, hogy a 2014-ben hatályba lépett embargó ellenére fegyvereket szállítottak volna Oroszországnak. Ami ügyletük van Moszkvával, azt az embargó előtt végezték, legálisan, a hatóságok tudtával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik